Groenten & Fruit Actueel
||

‘Tot 2025 geen discussie meer over bio-groente uit kas’

Tot 2025 zal er in Nederland en verder in Europa geen discussie meer zijn over het verruimen van biologische eisen naar teelt op natuurlijke substraat los van de grond.
Bavo van den Idsert. - Foto: Herbert Wiggerman

Bavo van den Idsert. – Foto: Herbert Wiggerman

Tot 2025 zal er in Nederland en verder in Europa geen discussie meer zijn over het verruimen van biologische eisen naar teelt op natuurlijke substraat los van de grond.

Dat concludeert Bavo van den Idsert, directeur van koepel voor biologische bedrijven Bionext, uit het recente informele EU-akkoord over de biologische verordening.

Bevriezing biologische substraatbedrijven

Het akkoord behelst een bevriezing van de biologische substraatbedrijven (biobags) in Denemarken, Zweden en Finland. Zij genoten een regionale vrijstelling, omdat in Noord-Europa de omstandigheden voor teelt in de grond ongunstig zijn.

Die vrijstelling verdwijnt niet direct, maar de bedrijven mogen niet meer uitbreiden. Voor deze landen zal het een bittere pil zijn, denk Van den Idsert. “Ik kan me voorstellen dat deze landen het eindvoorstel niet prettig vinden. In een eerder voorlopig voorstel stond dat er ruimte voor natuurlijke substraatteelt zou blijven via een uitzonderingspositie. Ik denk dat het nieuwe aangekondigde onderzoek dat er in 2025 komt naar substraatteelt een handreiking is naar deze noordelijke landen.”

Daarmee is de deur niet dicht voor substraattelers. U spreekt toch over uitfaseren.

“Dat is een kwestie van interpretatie. We denken dat het terecht is dat deze stap wordt genomen. Je zou namelijk een precedent scheppen en een hele rare marktsituatie. Nederland is niet zo verschillend van Denemarken. Er zou een gekke marktsituatie ontstaan als het in Denemarken wel bleef toegelaten. Je kunt wel zeggen dat er nu rust komt op dit dossier. Tot 2025 zal er niet meer over gediscussieerd worden, vermoed ik.”

Bavo van den Idsert. - Foto: Herbert Wiggerman
Bavo van den Idsert. – Foto: Herbert Wiggerman

Zijn er bedrijven uit Nederland in die teelt gesprongen?

“Ik heb daar niet over gehoord. Het is ook niet groot. Ik dacht dat er in Denemarken 10 hectare staat van deze teelt. Bedrijven sprongen er ook niet in omdat de toekomst onzeker was door deze lopende discussie. In Nederland zijn natuurlijk wel groepen bedrijven die aansluiting vinden met deze teelt bij de Amerikaanse markt.”

Het is een informeel akkoord. Hoe zeker is het dat dit ook echt tot een besluit komt?

“Dit is een akkoord tussen de Europese Raad, Europese Commissie en het Europees Parlement en is onder voorzitterschap van Malta tot stand gekomen. Op 10 juli wordt het ter stemming gebracht van de landbouwministers in de raad. En als 65% voorstemt, komt het 17 juli in het parlement. Het is te verwachten dat dit formaliteiten zijn.”

Hoe stond de Nederlandse overheid binnen Europa in die discussie?

“Nederland deelde het standpunt dat geen uitzondering voor substraatteelt gemaakt moest worden.”

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers