De topoogst aan Conference in Nederland en België die sommigen eerder rond de bloei verwachten, gaat er dit jaar niet komen.
De bloei bij perentelers in de lage landen was in het algemeen goed tot zelfs rijk en nachtvorst is er weinig geweest. Maar de rui is sterk geweest, waardoor eerder een gemiddelde oogst aan Conference verwacht wordt.
“Bij jonge bomen is de vruchtrui op sommige percelen wel heel erg sterk geweest”, meldt fruitteeltadviseur Joris Wisse van de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF). Oudere bomen hebben ook sterk geruid maar minder.
‘Juni is vanouds de klaagmaand’
Ook Peter van Arkel beaamt dat telers de rui als sterk ervaren en regelmatig als erg sterk beoordelen. “Maar juni is vanouds de klaagmaand en als telers de vruchtdracht in juni als goed ervaren, dan hangt het bij de pluk meestal te vol”, plaatst Van Arkel als kantrekening.
Als de vruchten goed uitgroeien dan komt er alsnog een mooie oogst aan Conference maar een topoogst zal het niet worden. Wel valt op dat de vruchten wat meer verruwd zijn dan vorig jaar maar ook weer niet zo erg dat de vruchtjes volop groeischeuren hebben.
Beperken tot kwaliteitsdunning
Het dunwerk zal zich vooral beperken tot een kwaliteitsdunning waarbij te kleine vruchten en misvormde vruchten eraf gedund worden. Volgens Wisse zijn er bij oudere percelen toch regelmatig weer meer kleine vruchtjes blijven hangen die bij de vruchtrui op het eind toch niet eraf ruiden.
Volgens de adviseurs valt de schade door droogte tot op heden mee, maar kan zeker als de droogte aanhoudt nog wel schade geven op de percelen zonder fertigatie of beregening. In Midden-Nederland wordt er volop beregend, maar grote perengebieden als Zeeland of Sint Truiden kennen nog veel bedrijven zonder voldoende aanvullend water.