Het Belgische onderzoekscentrum Inagro heeft samen met experts uit heel Europa een toolbox ontwikkeld die groentetelers moet helpen bij het kiezen van (chemische) bestrijdingstechnieken. Op het SmartProtect-platform staan 150 toepassingstechnieken voor specifieke probleemsituaties.
SmartProtect is een instrument voor groentetelers om slimmere bestrijdingstechnieken toe te passen voor openlucht- en kasgroenten. Omdat er zoveel verschillende bestrijdingsmethodes bestaan, kunnen telers dankzij het project een overzicht raadplegen van 150 gewasbeschermingstechnieken, onderverdeeld in vier categorieën: toepassingstechnieken, beslissingsondersteunende systemen, diagnose- en detectietechnieken en diverse monitoringstechnieken, meldt vilt.be.
Bestrijdingstechnieken per gewas
Ook is het mogelijk om een overzicht van de bestrijdingstechnieken per gewas te bekijken. Die zijn onderverdeeld in zeven infofiches: kool, peen, sla, ui/prei, tomaat, komkommer en paprika. Bij elke techniek staat beschreven hoe die werkt en hoe die is in te zetten. De database wordt de komende vier jaar up-to-date gehouden. Nieuwe technieken worden toegevoegd en minder interessante verwijderd.
Innovatieve technieken als uv-behandelingen
Onder het breed scala van beheersingsmethoden binnen een IPM-context vallen onder andere uv-behandelingen. Deze zijn al bekend in de aardbeienteelt, maar hebben ook hun toepassing in de openlucht waar de bestrijding van echte meeldauw ook noodzakelijk is, zoals bij courgette, peen en kool.
Inagro experimenteert al een tijdje met de bestrijding echte meeldauw in de teelt van courgette aan de hand van uv-licht. Volgens de organisatie zijn de resultaten veelbelovend en betekent het dat uv-licht ook in de groenteteelt kan ingezet worden als innovatieve gewasbescherming.