21 teams maken in een voorronde met simulatieteelt onderling uit wie in december geautomatiseerd (autonoom) mag telen in een proefkas met cherrytomaten.
De teams met 200 leden van 27 nationaliteiten nemen deel aan de Autonomous Greenhouse Challenge. Sommigen van de deelnemers zijn telers met veel praktische ervaring, zoals Greenco, T&G Global en United Farms. Teamleden komen van bekende namen in de Nederlandse tuinbouw, zoals Van der Hoeven Horticultural Projects, Keygene, Hoogendoorn, Ridder Group, Delphy, 30MHz, Achmea, Tomatoworld, Syngenta en Plant Lighting. Andere deelnemers werken in startende bedrijven of grootschalige bedrijven, bijvoorbeeld Samsung en OMRON. 2 teams van de vorige uitdaging in 2018 doen weer mee: AiCU en The Automators (voorheen onderdeel van The Croperators). De voorselectie van de International Autonomous Greenhouses Challenge, een 24-uur durende hackathon, is op 12 en 13 september live te volgen op www.autonomousgreenhouses.com.
Proefteelt in december
De resultaten van de Hackaton bepalen welke 5 van de 21 internationale teams kunnen meedoen aan het echte glastuinbouwexperiment. Van december 2019 tot eind mei 2020 krijgen de 5 teams elk een kascompartiment op de Bleiswijk-onderzoekssite van WUR. Ze zullen worden uitgedaagd om de best mogelijke oogst en de hoogst mogelijke opbrengst te produceren met minimaal gebruik van hulpbronnen, zoals energie en water, en minimale menselijke tussenkomst met het gebruik van kunstmatige intelligentie. De winnaars van de uitdaging worden bekendgemaakt tijdens Greentech 2020.
Tweede editie
Wageningen University & Research (WUR) en Tencent, een aanbieder van internetdiensten in China, organiseren de tweede editie van de International Autonomous Greenhouses Challenge waarin multidisciplinaire teams van over de hele wereld kunstmatige intelligentie gebruiken om op afstand groente te produceren. Het doel is om te onderzoeken hoe kunstmatige intelligentie (AI) efficiëntere en effectievere kasgroenten kan produceren. Al tijdens een zeer succesvolle eerste editie van de uitdaging in 2018 liet een van de AI-teams met hun algoritmen betere prestaties zien dan de handmatig gegroeide referentie. Ze realiseerden een 17% hogere nettowinst tijdens een komkommerproductie van 4 maanden.
Op afstand telen
In de toekomst zullen meer kassen nodig zijn om voedsel te produceren. Autonome kassen en digitale landbouw op afstand kunnen helpen meer mensen te voeden met vitamine- en mineraalrijke producten, de voedselzekerheid te vergroten en meer groente te produceren met minder hulpbronnen zoals water en energie. Er worden belangrijke vorderingen gemaakt op het gebied van automatisering, informatietechnologie en kunstmatige intelligentie (AI), waardoor telers informatie beter kunnen analyseren en verwerken en betere beslissingen kunnen nemen.
Internationale studenten
Over het algemeen hebben de teams leden met expertise in de tuinbouw of kunstmatige intelligentie. Een relatief groot aantal BSc-, MSc- en PhD-studenten neemt deel aan de uitdaging van verschillende onderzoeksinstituten zoals de Chinese Academie voor Landbouwwetenschappen, het Institute of Automation, de Chinese Academie voor Wetenschappen (CASIA) en verschillende universiteiten: China Agriculture University, Peking University, UC Davis, TU Delft, University of Utrecht, Vietnam National University of Agriculture, Polytechnic University of Valencia, Kagawa University, Seoul National University, University of Ghent, Aarhus University, University of British Columbia en natuurlijk ook Wageningen University & Research zelf.