De tomatenprijzen blijven ook deze week teleurstellen. De vraag vanuit de retail blijft achter bij de afgesproken programma’s terwijl er een overvloed aan product op de Europese markt komt.
Vandaag was er voor het eerst deze week een lichte opleving van de dagprijzen te zien bij zowel trostomaten als losse tomaten. Tros grof noteerde voor de klok van ZON Fruits&Vegetables 27 cent per kilo, 3 cent meer dan gisteren. Ook middeltros steeg wat (2 cent) maar blijft met 23 cent per kilo toch ruim achter. Bij BelOrta deed middeltros gisteren 30 cent per kilo, 2 cent meer dan de grove trostomaten.
Bij de losse tomaten zijn de prijsstijgingen groter, maar diverse segmenten komen vanaf een nog lager niveau dan de trostomaten. Zo stegen de tussentypetomaten bij The Greenery vandaag 8 cent in prijs, maar ze kwamen daarmee nog maar uit op 21 cent per kilo. De ronde (47 mm) deden er 28 cent per kilo. Bij BelOrta verloor de vleestomaat gisteren maar 16 cent van zijn waarde om op 27 cent per kilo uit te komen. Cherrytomaten lijken zich wel uit het dal te werken. In een week tijd verdubbelde de prijs bij ZON bijna naar 69 cent per doosje van 250 gram. Half mei lag de klokprijs van een doosje nog onder 10 cent.
Veel lokale productie
Hoewel de weekproducties in Nederland en België op dit moment niet uitzonderlijk hoog zijn, is in het hele handelskanaal sprake van overaanbod. Overal in Europa is de productie in volle gang. “We merken dat er minder vraag is uit Frankrijk omdat ze zelf genoeg hebben”, zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Ook uit Polen is minder vraag. Toch had hij betere prijzen verwacht. “Maar door het weer ligt de consumptie erg laag. Dat is goed te merken aan de bestellingen van de Belgische en Duitse retailers.” Op de Duitse groothandelsmarkten was vorige week ook al sprake van overvloedig aanbod. Juist op zulke momenten blijft het Duitse product beter verkocht worden en veel betere prijzen opbrengen dan buitenlands product. Duitse ronde tomaten werden voor gemiddeld € 1,45 per kilo verkocht, de Nederlandse voor 82 cent. Bij trostomaten was het verschil nog groter. Duitse trostomaten deden € 1,74 per kilo, ruim het dubbele van trostomaten uit Nederland en België.
Achterblijvende consumptie
De verkoper van een groot handelsbedrijf in Nederland bevestigt de lage consumptie. “Retailers verkopen minder dan ze in de programma’s hebben staan. Als de depots vol zijn dan moet er geschoven worden. Doordat ze steeds meer gebruik maken van eigen verpakkingen (met datumcode) kan dat er zelfs toe leiden dat moet worden omgepakt voor andere bestemmingen. We zijn nu vier keer zoveel tijd kwijt aan de tomaten als in een vragende markt.”
Toch ziet hij wel enige beweging in de markt. “Vandaag ging de vraag voor losse tomaten op Frankrijk omhoog en door meer vraag uit Polen ging de prijs van trostomaten wat omhoog, al is het natuurlijk nog steeds te weinig.”
Kijk hier voor meer prijzen van:
En stel hier uw eigen prijsvergelijkingen samen