“Door de warme periode in juni met soms een paar dagen van boven de 30 graden Celsius hebben we wel enkele ‘missers’ in de trossen. Maar het is geen groot probleem, mede omdat we los oogsten”, zegt Janus Kanters van tomatenteeltbedrijf Kleine Kaveling in Haarsteeg (Noord-Brabant).
De productie is 10% hoger dan vorig jaar. “De snoeptomaatjes zijn grover dan vorig jaar. Met 3 tot 4 gram zwaarder ligt het gemiddeld vruchtgewicht op 13 tot 14 gram. Dit levert een hogere productie op en is het gevolg van dat we nu beschikken over betaalbaar gas. Hierdoor kunnen we de benodigde hoeveelheid CO2 doseren. Vorig jaar was dat met de hoge gasprijzen veel minder.” De kwaliteit van de tomaatjes is goed en de vruchten hebben een mooie kleur.
“We hebben een mooie frisse en groeizame kop op de plant staan. Voor het ras Sweetelle is er redelijk veel bladvulling. De bladeren zijn 10 tot 15% langer dan vorig jaar.”
Gewas vroeg activeren
Om 8.00 uur gaat de temperatuurinstelling naar 20 graden Celsius. Deze temperatuur mag in twee uur worden bereikt en vastgehouden tot 18.00 uur. Dan mag, indien mogelijk, de temperatuur zakken naar 12 graden met een afbouw tot 23.00 uur. De 12 graden blijft gehandhaafd tot 3.00 uur. Daarna wordt de kas tot 5.00 uur opgestookt naar 15 graden. Deze temperatuur wordt tot 8.00 uur vastgehouden. Om het gewas te activeren komt er van 5.00 uur tot 10.00 uur ook een buis met een temperatuur van 47 graden in. Hiermee wordt ook de warmtebuffer leeggemaakt, zodat de wkk kan draaien voor de CO2-dosering.
Dit teeltregime met 12 graden in de nacht, hanteert de tomatenteler vanaf week 27. Vijf weken daarvoor heeft hij dag en nacht een vlakke temperatuur van 11 graden gehanteerd. “Niet dat het 11 graden is geworden, maar we probeerden zo koel mogelijk te telen in die warme periode.”
Watergeefstrategie
Tussen 7.30 uur en uiterlijk 9.00 uur start, afhankelijk van het weegschaalgewicht, het druppelen met drie beurten van 100 cc. Vanaf 9.30 tot 14.00 of 15.00 uur, afhankelijk van het weer, druppelbeurten van 180 cc om de 10 minuten. “We willen dan 30 tot 35% drain hebben. Tot 17.00 uur geven we om de 20 minuten water en streven dan naar 15% drain. In de nacht is onze strategie om de mat 20% te laten interen. Soms, als het gewicht van de weegschaal te laag is, krijgt het gewas in de nacht ook nog een druppelbeurt. ”
Spint succesvol gecorrigeerd
De laatste weken komt er meer witte vlieg. “Het is nog geen probleem. We proberen met de aanwezige Macrolophus en nog iedere week inzet van de sluipwespen Encarsia en Eretmocerus het in balans te houden.”
Door het warme weer waren er twee tralies met spint. Dat is gecorrigeerd met een bespuiting van Oberon. “We zien op die plekken nog een enkel spintje. Maar het komt goed, mede door de aanwezige Macrolophus.” De teler heeft nog geen meeldauw gezien.
Auteur: Harry Stijger