Doorgaan naar artikel

‘Tomatengewas heeft hitte goed doorstaan’

“De jonge tomatenplanten in de belichte teelt waren goed opgewassen tegen de lange hittegolf in augustus”, zegt Tom Vlaemynck van Tomato Masters in Deinze.

In de nieuwe belichte teelt zijn in de laatste week van juli de eerste tomaten van Strabena geoogst. Het vruchtgewicht van 26 gram is heel stabiel en de kwaliteit van de tomaten is ondanks de hittegolf goed gebleven.

De oogst van de eerste trossen van Sevance was een paar weken later. Hier zijn wel kwaliteitsproblemen opgetreden. “Tijdens het kleuren van de eerste tomaten half augustus was het in het weekend nog een paar dagen warm weer, waardoor alle tomaten zijn gaan scheuren. Deze trossen hebben we op maandag geknipt voor de afvalbak”, vertelt de tomatenteler. Hierdoor is 55 ton tomaten verloren gegaan, wat neerkomt op 2 kilo per vierkante meter. Vanaf de tweede tros is de kwaliteit van de tomaten goed. Het gewas heeft de lange hittegolf goed doorstaan.

Krijtscherm verwijderd

Het zelf aangebrachte krijtscherm boven de belichte teelt is in de derde week van juli verwijderd. Vlaemynck: “Het krijtscherm is ons goed bevallen. Met de hittegolf in augustus hebben we het niet opnieuw aangebracht, maar als we geweten hadden dat het zo lang warm zou blijven, hadden we het wel gedaan. Gelukkig is het een jong gewas dat goed tegen de warmte kon.”

Het water geven gebeurt als in een standaard teelt. De teler geeft 2,6 EC aan voeding mee. De EC-waarde in de mat is ongeveer 5. Het streven is naar 30% drain. Het druppelen start 1,5 uur na zonsopgang en stopt 2,5 uur voor zonsondergang.

Doorgaan met uitzetten Encarsia

De uitgezette Macrolophus begint de teler nu beperkt terug te zien. Per week worden vier stuks Encarsia’s per vierkante meter tegen witte vlieg uitgezet. “Hier blijven we mee doorgaan, omdat er druk van witte vlieg is, maar het is door de natuurlijke vijanden onder controle.”

Door wekelijks te spuiten met zwavel is de galmijt onder controle. Vier weken geleden is heel veel rode spint in de teelt gekomen. In begin week 35 is met Borneo gespoten. “Het duurt een paar weken voordat we het resultaat zien”, aldus Vlaemynck.

De teler ziet hier en daar een rups. Daar wordt met Xentari tegen gespoten, waardoor het onder controle is.

Kwaliteitsproblemen

Vlaemynck: “Foundation in de onbelichte teelt staat het hele jaar al generatief, maar stond eigenlijk een beetje te zwak voor het extreem warme weer. Daardoor heeft het gewas behoorlijk afgezien, vooral die twee hete dagen 20 en 21 augustus. Hierdoor hebben de tomaten van een tros neusrot opgelopen. Over een paar weken hebben we dan een kwaliteitsprobleem. In overleg met de afnemer gaan we naar een oplossing zoeken, wellicht kunnen de goede tomaten los oogsten.” De kwaliteit van de tomaten die nu worden geoogst, is goed. Door het warme weer zijn de vruchten wel fijner met een vruchtgewicht van 120 gram.

Macrolophus toch niet doodgespoten

Met het water geven wordt 2,8 EC aan voeding meegegeven. In de drain van 25 tot 35% is de EC 5,5. Afhankelijk van de straling start het druppelen 2 tot 2,5 uur na zonsopgang en stopt tussen 7 en 5 uur voor zonsondergang.

In Foundation heeft de teler nog niets hoeven spuiten tegen schadelijke insecten. Ook tegen de grote hoeveelheid Macrolophus is besloten om deze toch niet deels dood te spuiten. “Het is goed gegaan en er is geen schade aan het gewas ontstaan.” Op een plekje is rode spint geconstateerd.

Speedax groeit mooi

Vlaemynck: “Het gewas van Speedax staat mooi te groeien en heeft de extreme warmte goed doorstaan. Het enige minpunt is dat bij één tot twee tomaatjes per plant miszetting heeft plaatsgevonden.” Het vruchtgewicht is 140 tot 150 gram. Het gemiddeld vruchtgewicht is grover geweest, maar dit gewicht vindt de teler ook mooi.

Het water geven, de druppeltijden en de EC-waarden zijn hetzelfde als bij Foundation.

De plagen en gewasbescherming in Speedax zijn vergelijkbaar met de belichte teelt: een plek met rode spint, witte vlieg en galmijt. De witte vlieg wordt hier chemisch bestreden met een rondje Admiral spuiten. “Hierdoor is een deel van de Macrolophus gedood. Op de plekken met spint hebben we extra Macrolophus uitgezet, die we bij Foundation hebben weggehaald.”

De tomatenteler besluit: “We zijn benieuwd wat het eindschot van Speedax gaat worden, omdat we het ras niet kennen. Het ziet er vooralsnog goed uit.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Tom Vlaemynck

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin