‘Achteraf te vroeg gestopt met trosstelen knippen’
De teelt bij Leo van der Houwen in Steenbergen loopt op zijn einde. In week 43 gaat hij stoppen. “Het gewas is daar ook echt aan toe.” Van twee kassen heeft Botrytis flink toegeslagen in een groot deel van een van die beide kassen. “Daar hebben we meer dan 10 procent uitval. Daar wordt je niet vrolijk van als je dat ziet. Dat viel tegen. Achteraf zijn we daar toch te vroeg gestopt met trosstelen knippen. Op die trosstelen ontstond Botrytis-besmetting.”
Aangetaste struiken heeft hij leeg geplukt. “We hebben de groene vruchten verzameld, zodat we in ieder geval geen troep van dode vruchten in de sortering zouden krijgen.”
Vlot door blijven oogsten
Door extreem weer voor de periode van het jaar is de laatste tijd veel geplukt. “In week 42 was het voor het eerst wat minder, maar daarvoor hebben we nog niet onder de 1,5 kilo per week geplukt. Dat is uniek voor september en oktober. Normaal val je altijd wel eens terug richting een kilo per week, maar nu konden we steeds vlot door blijven oogsten.”
Die productie had wel zijn invloed op het vruchtgewicht, wat hij ook hoort bij collega-telers. “Ik mag nog niet echt klagen, maar de grofheid valt niet helemaal mee. Je hebt toch liever 100 gram dan vruchten van 85 gram.”
Na het Ethrellen is een week lang een vlakke temperatuur van 21,5 graden Celsius aangehouden. Daarna is de temperatuur verlaagd richting 18 graden in de nacht, waarbij overdag de 21,5 graden Celsius bleef staan.
Minder water
Bij de watergift is de druppelperiode en de beurtgrootte al flink terug gebracht. “Al moet je wel zorgen dat matten niet te ver indrogen. We blijven nu water geven zonder drain, waarbij de matten 30 procent interen.” Een tot twee dagen voor de laatste oogst gaat de kraan helemaal uit, om de matten goed droog te laten trekken door het gewas.
Van der Houwen heeft een maand voor de teeltwisseling. Op 1 december gaan de nieuwe planten erin, van hetzelfde ras als dit seizoen.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser