In de belichte tomatenteelt worden de Son-T lampen niet meer opgehangen.
“We belichten nu alleen nog met ledlampen”, zegt teeltmanager Lynn Vermeiren van VW Tuinderijen in Loenhout. Inmiddels is het stuurprogramma ‘Grow Light Management’ van MechaTronix geïnstalleerd. Het stuurprogramma maakt het mogelijk om de ledbelichting afhankelijk van de lichtbehoefte van de plant te dimmen. Hiervoor zijn in de kas 3 lichtsensoren opgehangen, die zowel het buitenlicht als het kunstlicht opmeten. Vermeiren: “Bijvoorbeeld een hoge instraling van natuurlijk licht berekent het programma zelf om naar hoeveel procent de ledlampen kunnen worden gedimd of zelfs automatisch uitgeschakeld. Dit alles om in een stabiele lichtintensiteit voor onze planten te voorzien. Daarnaast maakt het programma het ook mogelijk om de lichtbehoefte van de plant in te stellen op bijvoorbeeld 17 mol/dag. Ook hiermee gaat het programma rekenen en de ledlampen aansturen. Hierdoor kunnen we zeer efficiënt en optimaal belichten afhankelijk van de lichtbehoefte van de plant.”
Belichtingsduur geminderd
“Het gewas van Portento staat er heel mooi op. De plant is sterker geworden, waardoor we de trossen nu op 5 in plaats van 4 vruchten snoeien. Deze tomaten worden ook begin februari geoogst en dat is normaal gesproken een goede afzetperiode.” De balans tussen vegetatief en generatief in de plant is goed.
Door het sterke gewas is de belichting vanaf week 49 met 2 uur per dag verminderd. Normaal staan vanaf 24.00 tot 17.00 uur de lampen aan, maar dat is nu vanaf 2.00 uur. Vanwege werkzaamheden staan de leds soms tot 18.00 uur aan. Vermeiren: “Het was wel even wennen, maar oogsten met het paarsachtige ledlicht aan gaat goed, mede doordat we 4% wit licht in de leds hebben. In de ochtend beginnen de werkzaamheden om 7.00 uur. Die vinden dan plaats onder alleen ledlicht zonder daglicht, omdat het schermdoek nog gesloten is.”
We hebben liever iets meer Nesidiocoris dan Tuta of witte vlieg. Nesidiocoris prikt wel eens en bloempje aan, die dan aborteert
Natuurlijke aanpak
In Portento ziet de teeltmanager wel wat Tuta absoluta zitten, maar er is genoeg Macrolophus en Nesidiocoris. Deze natuurlijke vijanden houden het onder controle, waardoor de Tuta op natuurlijke wijze wordt aangepakt. “We hebben liever iets meer Nesidiocoris dan Tuta of witte vlieg. Nesidiocoris prikt wel eens en bloempje aan, die dan aborteert. Maar omdat we toch genoeg bloemen aan de tros hebben, is dat geen probleem.” De meeldauw is volledig onder controle. Wel zijn er aan de gevel enkele plekjes gesignaleerd, die plaatselijk worden bestreden met Switch.
De kwaliteit van de tomaten is echt goed. Het vruchtgewicht is op peil en ligt rond de 100 gram. De doorkleuring is wel wat minder. De tomaten kleuren wat ‘blotchy’ (vlekkerig) door.
Belichting later gestart
In week 43 is het belichten van Strabena gestart. Ook hier is de belichting in week 49 met 2 uur verminderd en staan van 2.00 tot 17.00 uur de ledlampen aan. “Het gewas staat er goed op. Met belichting van alleen leds staat het gewas er momenteel erg goed op. Op dit moment zelfs beter dan alleen met Son-T vorig jaar. Omdat we zo laat zijn begonnen met belichten, zijn de trossen die momenteel worden geoogst wel iets minder van kwaliteit. “De plant staat er heel sterk op. De tros mag nog wel iets hoger in de kop bloeien. Omdat de belichting aan de late kant is gestart, zijn de uitgroeidagen opgelopen naar 65. Dat is nu wel aan het teruglopen, want normaal is dat rond 53 dagen.”
Lager vruchtgewicht
Het gemiddeld vruchtgewicht is met 15 gram aan de lage kant. Het streven is naar een vruchtgewicht van 18 tot 20 gram. De trossen zijn nu wel sterker aan het worden. Het gemiddeld vruchtgewicht is in week 51 naar 16.5 gram gegaan.
Tuta is ook hier aanwezig, maar in redelijk lage aantallen. Ook in dit gewas zit veel Macrolophus en Nesidiocoris. “In Strabena accepteren we wel minder aanprikken van de bloempjes door Nesidiocoris, omdat we hier de trossen oogsten. Als er een vrucht middenin de tros ontbreekt, is dat niet goed.”
Door alleen ledbelichting in combinatie met de donkere dagen naar de kortste dag toe, is er in de weken 49 en 50 minder bevlieging door hommels geweest. Hier is al enigszins op geanticipeerd door 2 hommelvolken per hectare uit te zetten voor 4 weken.
Auteur: door Harry Stijger