‘In twee weken tijd hebben we al 20 procent ingeteerd op het matgewicht’
Leo van der Houwen in Steenbergen heeft 2 en 3 december 12 hectare tomaten geplant. Ze werden rond 19 oktober gezaaid en afgeleverd als een 30 daagse planten in een traysysteem. Het zijn geënt-getopte planten van het ras Arvento (tussentype los) op een Maxifort-onderstam. De eerste tros zit al op het zesde blad. Opvallend is dat in een kas (67.000 vierkante meter) de tweede tros netjes na 3 bladeren komt, maar in de andere kas bij de helft van de planten pas na 5 bladeren. “Ze hebben bij de plantenkweker ook in twee verschillende afdelingen gestaan. Wat de oorzaak is weet ik nog niet.”
Overmatige wortelgroei tegengaan
Net voor nieuwjaar zijn de planten op het gat gegaan. De hoes van de steenwolmat is halverwege van twee gaatjes voorzien. “In twee weken tijd hebben we al 20 procent ingeteerd op het matgewicht en ik wil nog 10 procent terug. Het vochtgehalte is nu 75 procent.” De matten zijn vol gedruppeld met voeding van 4,2 ec en daarmee krijgen de planten ook water. “Ik geef ’s avonds water om ze overdag makkelijk op kleur te kunnen krijgen.” De pH van het druppelwater is 5. In deze teelt zet hij voor het eerst de Aquinox in. Hij doseert elektrochemisch geactiveerde oplossing in de dagvoorraad. “Dat spul vervluchtigt dus ik vul de dagvoorraden maar tot een kwart aan.” Afgelopen jaar heeft hij veel last gehad van overmatige wortelgroei. “Al vrij snel was 60 procent van de tuin aangetast. Dat heeft toch zeker 4 kilo per vierkante meter gekost.”
‘Mooi in balans’
Tijdens de teeltwisseling zijn de kas, het druppelsysteem en de silo’s grondig schoonmaak. De eerste analyses van van dit seizoen geven de burger moed. “Er is in het gietwater geen Agrobacterium meer gevonden. Maar ik verwacht dat hij in de loop van het jaar wel weer de kop opsteekt.” Het gewas staat er nu in ieder geval prima bij. “Het staat mooi in balans en we hebben nog geen enkele plaag gezien op de gele vangplaten.”
Vorige week bloeide de tweede tros die gepunt gaat worden. De eerste tros is op 5 vruchten gezet. Ze worden beide gebeugeld. “Met zo’n lage tros moet je de plant wel wat ontlasten.” Er staan 1,9 planten per vierkante meter. In week 4 wordt de eerste dief aangehouden en waarschijnlijk in week 8 de tweede, zodat de eindafstand 3,3 planten per meter wordt.
1,1 tot 1,3 kuub gas
Stoken doet Van der Houwen met 3 wkk’s (totaal 8,1 MW) en 2 ketels. In een van de twee kassen heeft hij een vast foliescherm aangebracht. “De ketels worden hooguit ‘s nachts als aanvulling gebruikt.” Ondanks de vroege winter vallen de stookkosten mee. “Het wekelijks gebruik ligt tussen 1,1 en 1,3 kuub gas per vierkante meter.” De CO2-concentratie houdt hij overdag op 800 ppm. Hij doseert vanaf het begin uit de rookgassen van de wkk. “Daar heb ik nog nooit problemen mee gehad.”
Hij start de dag met een stookinstelling van 18 graden en begint om 10 uur op te stoken naar 20 graden plus 2 graden lichtverhoging. De voornacht staat op 16 graden en de nanacht op 17 graden. “In de kas met vaste folie staat alles een graadje lager ingesteld.” In die kas ventileert hij ook vrij vlot. “Als de buitentemperatuur boven 6 a 7 graden is, blijft het energiedoek boven het foliescherm open.” Voorlopig is vocht nog geen probleem. “We hebben de baan folie boven het middenpad beweegbaar gemaakt zodat we die eventueel kunnen opentrekken.”
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Gerard Boonekamp