‘Matten vanwege weinig Botrytis gelijkmatig leeggetrokken’
Corné Smulders in Oirschot heeft half november de laatste tomaten geplukt. “Het was allemaal netjes uitgegroeid door het goede najaar. We hebben ook weinig problemen gehad. Botrytis beleef beheersbaar. Dat is reuze meegevallen.”
Ook andere ziekten vormden geen probleem. Aan het eind is nog wel een keer ingegrepen tegen rupsen, wittevlieg en spint, om alle plagen goed op te ruimen.
Hoge temperatuur
Het was ook goed weer toen de ethrel-behandeling is toegepast. Dat hielp om makkelijk hogere temperaturen aan te houden, om het middel goed te laten werken. “We hebben de temperatuur toen door laten lopen naar 27 graden. Het is zelfs even 29 graden geworden.” Dat bleek toch net even iets te gek. “We hebben daar wat zachte vruchten door gehad. We hebben toen toch maar een maximum temperatuur in de luchtregeling gezet.”
Teeltgoten spuiten
Het gewas is versnipperd en uitgeruimd. Bij de teeltwisseling is hij begin week 47 het glas aan het schoonspuiten, en alles wat er nog in de kas ligt aan het opvegen.
“Daarna gaan we de teeltgoten zuiver spuiten.” Daarvoor huurt hij twee buisrailkarren van een sproeibedrijf met spuitlansen erop. “Dat bevalt goed. In twee dagen doen we zo 3 hectare.”
Stomen
De meerjarige steenwol in de libra-bakken wordt gestoomd. “Ook een dagje werk, van 7.00 uur tot 18.00 uur. Omdat we weinig last van Botrytis hadden, is de steenwol in de bakken mooi gelijkmatig droog getrokken.”
Als alles helemaal schoon is, gaat hij alles nog een keer inspuiten met EasyClean. “We hopen dat alles dan weer virusvrij is. De laatste jaren zien we begin augustus steeds virus zitten. Gelukkig hebben we er nagenoeg geen probleem mee.” Hij hoeft slechts heel weinig tomaten weg te gooien vanwege vruchtsymptomen.
Noppenfolie
Er wordt weer een vast anti-condens folie onder het beweegbare schermdoek getrokken. Het transparante folie aan de binnenkant van de gevels was versleten, en ook aan vervanging toe. “Collega’s vroegen waarom ik geen noppenfolie gebruikte. Dat gaan we nu bevestigen. Dat moet beter isoleren.”
Komend seizoen
Volgend jaar komen er opnieuw dezelfde rassen te staan, de pruimtomaat Prunus en de snijtomaat Intens, die hij rond 20 december gaat planten. “We hebben in heel Nederland gekeken wat er van Prunus stond, en met elkaar wat gespreid geruimd, zodat niet alles gelijk komt.”
Voor de snijtomaten lag de einddatum al wel vast. De contracten daarvoor lopen tot week 45. Dan schakelen de afnemers ervan over op Spaans product.
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser