‘Planten moeten eerst even bekomen van het transport’
Bij Thomas van Leeuwen in Grubbenvorst is de teeltwisseling achter de rug. Hij heeft heel het standaard hygiëneprotocol gevolgd om zo schoon mogelijk te kunnen starten. Begin week 46 is hij volop aan het planten. Dat gebeurt nu een weekje eerder dan afgelopen jaar. Hij heeft opnieuw het ras Sassari staan.
Om het gewas te laten wennen aan de overgang vanaf de plantenkweker, houdt hij de temperaturen nog even wat lager, op een dag/nacht van 15 en 18 graden Celsius. “De planten moeten toch even bekomen van het transport.”
Dagtemperatuur vast houden
Later zal de basistemperatuur overdag opgetrokken worden naar 18 graden. Als de zon doorkomt mag het dan 20 graden Celsius gaan worden. “Met de nachttemperatuur beginnen we op 15 graden. Als de plant kracht verliest, gaat de nachttemperatuur omlaag, ter compensatie van de dagtemperatuur die we vast proberen te houden.”
Afwijkers
Na het planten is het tijd om touwtjes te hangen en planten uit te selecteren. Sassari heeft nu eenmaal de eigenschap om een behoorlijk deel onzuivere planten te geven. De afwijkers zijn helaas pas laat te onderscheiden, zodat ze er bij de plantenkweker nog niet uit te halen zijn. “Dit jaar hebben we extra planten laten komen. Elk jaar kwamen we planten tekort na het uitselecteren.”
Het kunnen herkennen van de afwijkers vraagt de nodige ervaring en concentratie. Hij heeft twee man die dat werk doen, maar niet een hele dag. Bijvoorbeeld tussen 10.00 uur en 15.00 uur. Anders zie je het ook op het laatst niet meer.”
Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser