De toekomst van de perenteelt is grof, groen en groot. Dat stelt Dirk van Hees van Fruitconsult.
Aan de gewilde eigenschappen glad, grof en groen is in de perenteelt met handdunning bij Conference nog veel aan te verbeteren. In de praktijk wordt Conference veelal vanaf de tweede helft van juli met de hand gedund. Het verschil tussen de kleine, grote en misvormde vruchten is dan goed te zien en dat dunt gemakkelijk. Maar een dunproef in 2018 op een demoperceel van V-haag bij Conference op Proeftuin Randwijk laat zien dat het dunobject dat op 30 juli gedund was bij hetzelfde aantal van 110 vruchten per boom na handdunnen beduidend kleinere vruchten en minder productie geeft dan op 14 juni of 9 juli gedund.
Handdunnen niet altijd voldoende
De 2 vroegere duntijdstippen waren met een productie van 66,8 en 68,7 ton per hectare en een gemiddeld vruchtgewicht van 205 en gram vergelijkbaar. Bij handdunnen laat in juli ligt bij hetzelfde aantal vruchten per boom de productie op 63,8 ton per hectare en een gemiddeld vruchtgewicht van 196 gram. Dat is nog wel heel wat beter dan de ongedunde bomen met een vruchtgewicht van circa 150 gram, waardoor het overgrote deel van de vruchten onder de 55 millimeter bleef. In praktijk ziet Van Hees vaak dat er na het handdunnen toch nog te veel vruchten blijven hangen. Jammer, ook omdat door de komst van Brevis fruittelers de laatste jaren ook beschikken over een sterk vruchtdunningsmiddel.
Funest voor bewaarkwaliteit
Onvoldoende dunnen geeft niet alleen kleinere vruchten, maar was in 2018 ook vaak de oorzaak dat een deel van de Conference te laat geplukt is. Er hingen vaak meer vruchten aan de boom hangen dan telers dachten en dan loopt de pluk uit. Bovendien viel de plukprestatie lager uit. Plukkers plukken ongeveer 1.000 vruchten per uur. Bij veel kleinere maten pluk je duidelijk veel minder kilo’s per uur. De fruittelers zitten niet meer zo ruim in het plukpersoneel als vroeger dus even wat extra plukkers regelen in de pluk is lastig geworden. Het gevolg was dat er te veel Conference na de geadviseerde einddatum van 8 september voor lange bewaring geplukt zijn. En dat was zeker in een moeilijk jaar als 2018 funest voor de bewaarkwaliteit.
Dit jaar meer verruwing
Waar fruittelers de laatste jaren gemakkelijk groene Conference met weinig verruwing plukten, heeft Conference dit jaar veel meer verruwing. Van Hees weet dat aan de koude weken na de bloei met soms nachten tegen het vriespunt aan. In het perceel met de verschillende perenonderstammen in Randwijk is duidelijk het verschil in verruwing te zien tussen Kwee Eline en de bekende onderstammen kwee C en kwee Adams. Kwee Eline geeft opvallend gladdere peren die in sommige jaren bijna rondom groen zijn. In 2019 laat Conference op kwee Eline ook een lichte bronsverkleuring zien maar veel minder dan de gebruikelijke onderstammen. In het wintervorstjaar 2012 liet Eline in dezelfde proef al zien dat de onderstam zonder afdekken heel veel minder gevoelig is dan de andere kwee-onderstammen. Wat betreft groeikracht, cumulatieve productie vanaf 2010 en gemiddeld vruchtgewicht zit er niet of nauwelijks verschillen tussen de onderzochte kwee-typen.
Migo scoort op de 3 G‘s
Voor nieuwe aanplant geeft het ras Migo met niet of nauwelijks handdunwerk gemakkelijk grove, groene en gladde vruchten. Migo is een clubras van Fruitmasters dat in een gesloten concept verkocht wordt. Bij introductie van het ras werd uitgegaan dat de pluk na de Conference kwam. Maar volgens Van Hees leert de ervaring dat de pluk voor de lange bewaring al tijdens de tweede helft van de Conference komt. Wat productie in de beginjaren produceert Migo veelal minder dan Conference. Het ras daarin lijkt daarin meer op een Doyenné dan op een Conference. Vooral een beheerste groei in combinatie met inzet van gibberelline is in de beginjaren erg belangrijk om de bomen van Migo goed te laten dragen.