Doorgaan naar artikel

Toekomst ligt in gesloten ketens

Vertrouwen is cruciaal. Wie zijn afnemer meer vertrouwen kan schenken, realiseert meer marge. Het is een zinsnede in het rapport Vers 2020 van ABN Amro.

Specialisten van de bank zien in gesloten ketens toekomst voor de agrarisch ondernemer. In 2020 zal zo’n 40 procent van alle voeding in Nederland in gesloten ketens worden geproduceerd, voorspelt de bank. Dat is bijna drie keer zoveel als nu.

De Nederlandse land- en tuinbouw zit in een crisis, aldus ABN Amro. Oorzaak is het hardnekkig vasthouden aan een aanbodgedreven houding. Het leidde tot efficiëntie en innovatie, maar het is niet genoeg meer. De omslag naar marktgerichte productie verloopt moeizaam, met name in de tuinbouw en eiersector. Ook handelaren en verwerkers krijgen er van langs: niks vraaggedreven productie. Hun credo is bulk, tegen een lage prijs, desnoods met concessies aan de kwaliteit.

De versmarkt biedt een uitweg uit deze spiraal. Overtuig de consument, geef invulling aan identiteit in een duurzame keten en de beloning zal een ‘goede prijs’ zijn, stelt de bank vast.

Het pleidooi voor gesloten ketens is misschien niet helemaal nieuw. Bedrijven hebben het ook geprobeerd. Opmerkelijk is wel de krachtige toonzetting van ABN Amro. En er zijn wel degelijk succesverhalen. Een helder spiegel dus wat de bank de boeren en tuinders voorhoudt. Een kant-en-klaar-concept is het niet, maar stof tot nadenken, benadrukken de specialisten. De wereld verandert immers snel. Ook dat is realiteit.

Bekijk meer

Share this

Jan vullings
Jan Vullings

hoofdredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin