Doorgaan naar artikel

ToBRFV op zaadpartijen en bij gereinigde bedrijven

NVWA blijft ToBRFV aantreffen op zaadpartijen en in bedrijven waar de besmetting is bestreden.

Bij drie bedrijven die vorig jaar een ToBRFV-besmetting hadden, is het virus dit jaar opnieuw gevonden. Vier bedrijven zijn juist schoon verklaard. Dat schrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in een update over de ToBRFV-aanpak in Nederland. In totaal zijn twintig Nederlandse tomatenbedrijven besmet met ToBRFV, stelt NVWA. Naast de drie bedrijven met herbesmetting en vier schoon verklaarde bedrijven, zijn ook drie nieuwe vondsten gedaan op tomatenbedrijven.

Geregeld besmette zaadpartijen

NVWA maakt daarnaast melding van zaadpartijen die positief getoetst zijn en aan Nederlandse bedrijven geleverd zijn. Het betreft een kleine zaadpartij met herkomst Nederland en een grote zaadpartij met herkomst Peru. Deze partijen zijn reeds in de handel gebracht. Door het aantal toetsingen op te voeren, wordt nu ‘geregeld’ zaad gevonden met het virus, schrijft NVWA.

NVWA heeft maatregelen opgelegd. De zaadbedrijven moeten alle afnemers informeren en ongebruikt zaad terughalen. NVWA informeert de bedrijven waaraan het zaad is geleverd eveneens. Niet duidelijk is of dit opkweekbedrijven zijn en wat vervolgstappen zijn. NVWA informeert ook de lidstaten aan wie deze partijen geleverd zijn.

Controleverplichtingen aangescherpt

Met een nieuwe verordening heeft de Europese Commissie de controleverplichtingen voor lidstaten op ToBRFV aangescherpt, bijvoorbeeld via een steekproef op zaadpartijen. Niet meer alle testmethodes worden daarbij toegestaan. Nederland gebruikt een toets van Naktuinbouw voor detectie en laat positieve monsters nog een keer testen door het Nationaal Referentiecentrum Fytosanitair (NRC) van NVWA. Dat gaat via PCR-toetsen. Bij een PCR-toets wordt een specifiek stukje genetisch materiaal van een organisme dusdanig vaak vermenigvuldigd dat de genetische informatie (DNA) van het ziekmakende virus makkelijker kan worden onderzocht.

Onzuiver

Een andere veelgebruikte toets (Elisa) wordt niet meer gebruikt, omdat deze ook op andere tobamovirussen reageert. Europa geeft lidstaten hiervoor een overgangsperiode tot 1 oktober. Door de corona-uitbraak zijn in de EU onvoldoende testkits beschikbaar voor de PCR-methode en moet de Elisa-methode nog geaccepteerd worden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin