Doorgaan naar artikel

TNO: extra energiebesparing glastuinbouw mogelijk

TNO verwacht dat de glastuinbouw meer energie kan besparen dan nu is aangenomen. Er is extra besparing mogelijk door schermen en ledbelichting, maar ook door wijzigingen in de teelt. De glastuinbouw kan zo helpen strengere EU-doelen te halen.

Dat blijkt uit het rapport Een nationaal doel voor energiebesparing en streefwaarden voor sectoren van TNO. TNO heeft het beschikbare besparingspotentieel in de glastuinbouw geschat op basis van een eerdere analyse van Wageningen Universiteit en cijfers uit subsidieaanvragen in de EG-regeling over de afgelopen jaren en de realisatie.

Serie maatregelen mogelijk

Er naar schatting 23 PJ (pegajoule of miljard megajoule) extra gasbesparing mogelijk door extra isolatie van bedrijfsruimte, warmteopslagtank en warmtedistributieleidingen, maar ook door toepassing van lage temperatuurverwarming, nieuwbouwkassen, selectief ventileren en principes van het nieuwe telen. Daarnaast is 9 PJ extra besparing mogelijk op elektriciteitsverbruik in de glastuinbouw door toepassing van ledbelichting, maar ook door een efficiëntere verdeel- en schakeltechniek en meet-en regelsoftware, efficiëntere koelwatervoorziening met buffers, nevelinstallaties en selectieve koeling.

Bij de extra aardgasbesparing zijn tweede en derde schermen belangrijk. Van de elektriciteitsbesparing is 80% het effect van ledbelichting. De onderzoekers pleiten ervoor dat nog meer focus komt op energiebesparing in verschillende sectoren, naast zaken als energie-efficiëntie.

Strengere EU-streefdoelen

TNO deed het onderzoek omdat Nederland mogelijk te maken krijgt met extra aangescherpte Europese energiebesparingsopgaven, de Energy Efficiency Directive (EED). Die besparing voor primair energiegebruik ligt voor 2030 voor heel Nederland in totaal op circa 202 PJ op een totale uitstoot van 1935 PJ. Voor landbouw (inclusief glastuinbouw) zou dan een streefdoel voor primair energieverbruik (dus niet besparing) van 83 PJ moeten komen. Nu is het doel voor energieverbruik nog vastgesteld op 97 PJ in 2030. Dat is dus een besparing van 14 PJ.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin