Half juli was de teeltwisseling bij komkommerteler Ben Bolleboom in Nootdorp. Het gematigde weer maakte een prima start mogelijk.
Bolleboom is van de ranken aan het snijden. De overgang van stam naar rank is goed verlopen. “We hebben slechts drie dagen minder komkommers gehad. Bij het ras Lausanne is de overgang altijd iets groter dan bij andere rassen. Doordat hij heel snel lost, snijd je de stam snel leeg.”
Hoewel soms sprake is van wat afwisseling tussen dagen van veel komkommers snijden en dan weer even iets minder, blijft de gewasgroei beheerst.
Volop biologie tegen trips
Bij elke plant is cucumeris opgehangen. En de dag voor levering is bij de plantenkweker al extra swirskii ingeblazen, waardoor direct vanaf de start van de teelt al overal swirskii zat. “Daarna hebben we swirskii ook zelf nog ingezet. Dat is goed bevallen. Voorgaande jaren hadden we op de stam al veel last van tripsschade. In vergelijking daarmee zagen we nu bijna niets.”
Extra swirskii
De overige plagen zijn allemaal aanwezig, maar onder controle. Mede door de inzet van veel biologie. “Een paar hoeken met wittevlieg zouden nog moeilijk kunnen worden. Daar wordt dan extra swirskii bijgezet.”
Er zijn, zoals te verwachten was, een paar planten met Pythium, maar mede door hygiëne-maatregelen tijdens de teeltwisseling is dat heel beperkt gebleven.
Koel telen
Op een donkerder dag wordt geprobeerd een etmaaltemperatuur van 21 graden te realiseren, op een goede dag is dat een graad hoger. “Met een paar dagen lang mooi weer proberen we zo koel mogelijk te telen. Als het donker weer wordt, gaan we de instellingen daar weer op aansturen.”
Normaal wordt een voornacht van 18 graden aangehouden, om na een nacht van 19 graden weer naar de ochtendtemperatuur van 20 graden te gaan. Op de middag mag het met mooi weer 26 tot 27 graden worden; al is het met heel zonnige dagen niet tegen te houden dat de temperatuur onder de open luchtramen verder oploopt. Vanwege de overwegend matige temperaturen is het CO2-niveau aardig op peil te houden voor deze tijd van het jaar.
Silicium meegeven
De korter wordende dagen hebben hun invloed op de watergift, al vroegen de planten met volop stamvruchten nog vrij veel water in de afgelopen periode.
Deze teelt is begonnen met het meegeven van silicium. “Ik heb dat altijd gedaan, maar wilde in de vorige teelt proberen of het ook zonder kon. Onder andere doordat het ras Laureen erg gladde komkommers geeft, waardoor de kans groter is dat silicium gaat tekenen op de vruchten. Maar het gewas werd duidelijk gevoeliger voor meeldauw. Dus gaan we voortaan weer gewoon zoals gebruikelijk silicium meegeven. Want je wilt toch met een weerbare plant zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen gebruiken.”
Auteur: Peter Visser