Het was toen ook lang droog, maar minder heet. En viel er tenminste af en toe nog een buitje, herinnert bloemkoolteler Theo Vlaar zich nog van de vorige zomer. Dit jaar is het wel anders, want de 3 beregeningsinstallaties op het bedrijf in Andijk maken al weken achtereen overuren.
“We telen zowat 18 hectare minder dan vorig jaar, dus we hebben ondanks de droogte toch relatief wat minder beregeningswerk. Je zou er bijna blij van worden.” De laatste 2 jaar is de oppervlakte bloemkool zo’n 30 hectare verminderd, vanwege de verschuiving van de gangbare naar de bioteelt. “Ons gangbare areaal krimpt, en het biologische areaal groeit, maar minder snel. Biologisch telen vraagt meer werk, en het rendement is wat beter, dus is omschakelen aantrekkelijk.” Het land in omschakeling betreft eigen grond, de areaalkrimp zit in de oppervlakte huurland.
Kwaliteit
De beschikbaarheid van beregeningswater is geen probleem, op een steenworp afstand van het IJsselmeer, maar zoals bij andere gewassen is bloemkool kunstmatig bevochtigen een noodsprong, zeker met heet weer. “Het is nu al een week wat koeler”, aldus Vlaar vorige week woensdag (11 augustus), “maar komt de hitte weer terug, dan ontstaan er kwaliteitsproblemen als verbranding van het hartblad en doorwas, al zijn de huidige rassen voor dit laatste niet zo erg gevoelig meer. En verder kan aanhoudend warm weer uitstel geven van de bloemaanleg, waardoor de afrijping vertraagt.
Aanbod
“De eerste dip in de oogst hebben we al gehad, de tweede staat voor de deur. Daar staat tegenover dat kool waar al een bloem in zit, versneld afrijpt. Ook dat is aan de orde, waardoor een deel van de plantingen zo’n 10 dagen voorloopt. Die beide effecten – uitstel en voorlopen – voorkomen dat we ineens te veel aanbod krijgen.” Lachend: “het is bijna wiskunde, je moet het wel snappen. Een geluk is bovendien dat er dit jaar in Noordwest-Europa wat minder bloemkool staat, na mindere prijzen in de voorbije jaren. Dat houdt de markt ook schoon. De stuksprijs ligt nu op 75 tot 80 cent. Deze week snijden we wat minder, vorige week sneden we juist nog veel.”
PlanetProof
Er wordt ook geplant. “We zitten vooral op bollengrond. Die ligt er goed bij, doordat de bollen onder goede omstandigheden geoogst werden. Vanwege de droogte moeten we wel beregenen voorafgaand aan het planten. En na het planten natuurlijk weer.”
De insectendruk valt mee, uitgezonderd die van koolmot. “Het insect is goed te bestrijden, maar je moet er wel tijdig bij zijn. In de bioteelt kunnen middelen als Tracer en Thurex, voor de gangbare kool gebruiken we Coragen. Coragen levert volgens PlanetProof geen strafpunten.”
Vogeltjesmensen
Wild blijft een issue. De ganzen kunnen nu, na de rui, weer vliegen. “Ik denk dat er 50% meer zijn dan vorig jaar. In de ochtend moet ik bijna altijd wel zo’n 200 ganzen verjagen. Schade melden bij het Faunafonds heeft geen zin. Die club kunnen ze beter opheffen: daar werken alleen nog vogeltjesmensen, die geven je nooit gelijk. Ik had er onlangs nog een aan de lijn, die wees een schadeclaim af omdat ik verzuimd had ’s nachts te jagen. Zo’n antwoord, dat gaat echt nergens meer over,”
Auteur: Joost Stallen