“Wit (echte meeldauw) en witte vlieg maken de biologische bestrijding in courgettes er niet makkelijk op”, zegt Bert Doelman in De Lier.
In begin week 30 is een vak van 1 hectare gele courgettes geruimd. Deze teelt was 1 maart geplant. “Teelttechnisch is deze teelt goed verlopen. Mede door het mooie en warme weer in juni hebben we een kwalitatief goede productie gehad, die tot het einde prima was. We zijn hier tevreden over.”
Na het ruimen van het gewas met de steenwolmatten zijn er nieuwe steenwolmaten neergelegd. De stekers zijn ontsmet met een 10%-oplossing van salpeterzuur, waar ze een paar dagen in hebben gelegen. “We hebben de matten vernieuwd om de wortelziekte Fusarium in de mat tegen te gaan.”
In het begin van week 31 zijn de gele courgettes van het ras Golden Glory geplant. “We hebben een kleine plant zonder stokje van de plantenkweker gekregen. Dat vinden we niet erg en het werkt makkelijk. De groei komt er vanzelf in.” Het is bedoeling dat deze teelt doorgaat tot 20 november, maar is afhankelijk van het weer. “De natuur is in deze de baas.”
Groene courgettes
Ook is de 4.000 vierkante meter groene courgettes in het begin van week 30 geruimd. “Ook van dit gewas hebben we een goede productie gehad, maar de plant was versleten en de productie op. De kop was er al uit en daarom hebben we dit gewas een week eerder dan gepland geruimd. Mede ook door wit en witte vlieg.”
Voor de groene courgette worden de steenwolmatten niet vernieuwd. “De groene courgette is een sterkere plant.” In week 33 worden de groene courgettes van het ras Bengal op oude steenwolmat geplant. De bedoelding is dat deze teelt ook, afhankelijk van het weer, doorgaat tot 20 november.
De courgetteplant is te harig voor de natuurlijke vijanden; witte vlieg heeft daar geen last van
Lagere productie
Momenteel staat er nog een teeltvak met gele courgettes. In juli is de productie lager door het koelere en slechtere weer. Deze teelt moet nog tot week 34 door en kan pas worden geruimd als het nieuwe vak met gele courgettes in productie is. Bij slecht weer duurt het een week langer.
In het gele vak zit ook veel witte vlieg, waartegen vorige week het biologische middel Requiem prime is gespoten. “Het gewas heeft hier toch een tik van gekregen en veroudert er sneller door. Het middel ruimt wel aardig wat witte vlieg op, maar ze zijn niet in één keer allemaal weg. Er is nog een keer gespoten. Tegen de echte meeldauw is 31 juli gespoten met Bifasto.
Genoeg mannelijke bloemen
Uit dit laatste gelecourgettevak heeft de teler voor het eigen bedrijf voldoende mannelijke bloemen voor de bestuiving kunnen halen. Hij heeft wel afscheid van collega-telers moeten nemen, die ook mannelijke bloemen kwamen plukken, omdat het aantal daarvoor niet toereikend was.
Bekende problemen
Echte meeldauw en witte vlieg zorgen ervoor dat de biologische bestrijding in courgettes niet makkelijk is. “Laatst hebben we nog veel roofmijten Transeius montdorensis tegen witte vlieg en trips uitgezet. Op de gele platen hebben ook veel witte vlieg gevangen. We hebben bewust geen zwavel gebruikt, omdat dat niet goed is voor de biologische bestrijders. Maar dat was allemaal niet voldoende. De courgetteplant is te harig voor de natuurlijke vijanden; witte vlieg heeft daar geen last van.”
Auteur: Harry Stijger