Een onterecht ontslag op staande voet van een Poolse medewerker kost een glastuinder in Limburg € 10.000.
Dat blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Limburg. De teler moet een vergoeding betalen voor het dienstverband dat een reguliere opzegtermijn had geduurd, plus een transitievergoeding van ruim € 2.000 en een billijke vergoeding voor de schade die de werknemer heeft geleden door verlies van inkomen en het moeilijker werk vinden nu hij bekend staat om een ontslag op staande voet. De rechter gaat ervan uit dat dit imago aan hem kleeft ondanks het terugdraaien van dat ontslag.
Andere maatregelen
Het arbeidsconflict had niet zo uit de hand hoeven lopen, oordeelt de rechtbank. Ontslag op staande voet was een te zwaar middel omdat geen bewijs is geleverd dat de Pool in gesprekken over zijn houding zich agressief heeft gedragen. Daarvoor is een letterlijk verslag nodig van het gesprek. Toch waren zowel de directeur, de bedrijfsleider als de Poolse tolk bij een gesprek aanwezig.
Verschillende lezingen
Het conflict ontstond toen de bedrijfsleider de Pool aansprak op het aanhoudende praten tijdens werk. De lezingen over wat toen gebeurde, lopen uiteen. De vrouwelijke bedrijfsleider zegt de man te hebben aangeraakt om hem te vragen mee te komen naar de kantine voor een gesprek. De Pool zegt dat de bedrijfsleider hem aan twee armen heeft meegetrokken naar een ruimte waar medewerkers straf opgelegd krijgen.
De man vertrok van het bedrijf omdat hij zich ziek voelde, aldus de Pool. Er is op dat moment geen sommatie geweest de man weer aan het werk te stellen, oordeelde de rechter. De rechter heeft het wel aannemelijk geacht dat de Poolse medewerker emotioneel overkomt met mogelijke stemverheffing, ook omdat hij de Nederlandse taal niet spreekt. Dat is te weinig om over agressief gedrag te spreken.