Doorgaan naar artikel

Temperatuur in diepvries omhoog, footprint omlaag

Een lange dag vandaag op de campus van Wageningen University & Research. Morgen is een deadline voor indiening van een onderzoeksvoorstel en het wordt ’s avonds doorwerken. Helaas zit thuis eten er vandaag niet in. Ik besluit diepvriespizza’s te halen voor mijzelf en mijn collega’s die ook doorwerken vanavond.

“Wat een productieve dag,” zeg ik. “Ja, we zijn bijna klaar met een geweldig voorstel,” antwoordt één van mijn collega’s. Terwijl we samen de pizza’s eten, valt het oog van een collega op de verpakking. “Bewaren bij -18 graden”, leest hij hardop. “Wist je dat deze standaard bijna honderd jaar geleden is bepaald en sindsdien nooit echt is herzien?”

Kwaliteit en veiligheid

“Echt waar?”, vraag ik verbaasd. “Ja”, zegt hij. “Met de moderne technologie van vandaag is het mogelijk om diepvriesproducten bij hogere temperaturen te bewaren zonder dat de kwaliteit of veiligheid in gevaar komt. Ik las dat een supermarkt in Engeland nu een test uitvoert met hogere bewaartemperaturen voor hun diepvriesproducten. Zo bewaren ze bij -15 graden in plaats van -18 graden om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen.”

“Interessant”, zeg ik. “Maar heeft dat geen invloed op de houdbaarheid van het voedsel?”

We willen begrijpen hoe consumenten tegenover een aanpassing van de bewaartemperatuur staan

“Dat zijn wij nu aan het onderzoeken”, legt een collega uit. “We vermoeden dat een verhoging van de opslagtemperatuur hoger dan -18 graden beperkt invloed heeft op de houdbaarheid van de meeste diepvriesproducten. Bovendien kan deze aanpassing een aanzienlijke vermindering van de carbon footprint opleveren. De energiebesparing die hiermee gepaard gaat, zou niet alleen goed zijn voor de portemonnee, maar ook voor het milieu.”

“Dat klinkt als een win-winsituatie”, zeg ik. “Precies”, antwoordt hij. “Het is zeer interessant om te kijken waar de grenzen liggen, dat is nog nooit gedaan. We kijken ook welke invloed wisselende temperaturen hebben op de kwaliteit van bevroren voedsel en we willen begrijpen hoe consumenten tegenover een aanpassing van de bewaartemperatuur staan.”

Gewoontes en standaarden aanpassen

Terwijl we verder eten, denk ik na over de impact van zo’n verandering. Als we de wereld duurzamer willen maken, moeten we ook onze gewoontes en standaarden aanpassen. Het is geruststellend om te weten dat we met relatief eenvoudige aanpassingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu, zonder concessies te doen aan de kwaliteit en veiligheid van onze voeding. Het mooie is dat we bij Wageningen University & Research deze aanpassingen kunnen ondersteunen met gedegen onderzoek.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Eelke Westra
Eelke Westra

Programma Manager Post-harvest Quality Wageningen UR

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin