Extra duurzame producten worden lastiger te vermarkten als de overheid dit soort productie in regelgeving gaat vastleggen.
Dat blijkt uit een workshop over de plaats van ondernemers in de keten bij Wageningen University & Research (WER). De agrarisch ondernemers – waaronder tuinders – vrezen dat er regels komen die voor iedereen gelden. Hierdoor worden bovenwettelijke activiteiten meteen reguliere activiteiten waarvoor in de markt geen meerprijs ontvangen wordt, terwijl er extra kosten voor gemaakt worden die niet via het product te vermarkten zijn.
Daarmee reageren de ondernemers op het wetsvoorstel Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven. Overigens is ook een groep ondernemers voor regelgeving op dit punt, schrijft de WER in het rapport Positie Primaire Producent in de keten.
Verankeren
Met het wetsvoorstel Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven kunnen breed gedragen maatschappelijke duurzaamheidsinitiatieven in regelgeving worden verankerd. Belangrijke onderwerpen in de landbouw zullen onder de reikwijdte van het wetsvoorstel worden gebracht, zo bleek uit een brief van minister Schouten afgelopen week. Als voorbeeld is dierenwelzijn genoemd. Het wetsvoorstel is aan de Afdeling advisering van de Raad van State voor advies voorgelegd. De verwachting is dat het wetsvoorstel in het najaar van 2018 aan de kamer wordt aangeboden.
Juist meer markt
De ondernemers pleiten juist voor meer ruimte om hun product af te zetten via meerdere producentenorganisaties. Ook pleiten zij voor het toelaten van meer samenwerking tussen coöperaties en producentenorganisaties ten aanzien van aanbod van producten. Deze samenwerking is makkelijker geworden na de laatste aanpassing van Europese regels (omnibusverordening), maar het genoemde voorbeeld valt buiten de huidige mogelijkheden.