Glastuinbouwinvesteringen voor energiebesparing worden dit jaar weer fiscaal gesteund bovenop subsidie. Blijft dit zo?
Telers met investeringsplannen zoals LED-belichting of luchtbehandelingskasten kunnen na deze week verder met hun plannen. Eerst repareerde het ministerie van EZ deze week een fiscale versobering voor glastuinbouw. De Energie-investeringsaftrek (EIA) is daardoor nu weer mogelijk voor investeringen waarvoor ook subsidie vanuit de regeling Energie-efficiëntie Glastuinbouw (EG) is verleend. Stapelen kan weer dus. De EIA-aftrek via belastingen is alleen al een netto-voordeel van ongeveer 11 procent van de investering (bovenop de geldelijke steun in EG-subsidie).
Deze week wordt ook bekend wat de wijzigingen zijn in de nieuwe najaars-openstelling van de subsidieregeling EG. Adviseurs worden daar donderdag over bijgepraat door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die heeft al laten weten ‘niet te hebben stilgezeten’. Na deze week kunnen telers het financiële plaatje voor investeringen dus concreet maken.
Investeringen vielen terug
Sinds januari was dat fiscale voordeel van de EIA-regeling geschrapt voor investeringen die ook een subsidie (EG) krijgen. Telers kwamen daardoor moeilijker tot een investeringsbeslissing. Ze wachtten op de EG-openstelling die al in het voorjaar open had moeten gaan. Het was een onduidelijke situatie, erkent ook subsidie-adviseur Marianne van der Spek van Flynth. “Telers konden geen opdracht geven om hun kans op subsidie niet te verspelen, maar moesten eigenlijk wel bestellen om de lampen op tijd geleverd te krijgen.” Lampenleveranciers probeerden telers met kortingen over te halen toch de investering te alvast te doen, blijkt uit signalen uit de branche.
Over de wijzigingen van de EG-regeling heeft Van de Spek nog geen informatie. Dat volgt donderdag. Dan is er duidelijkheid genoeg voor dit jaar, maar die duidelijkheid is er nog niet voor 2024. Je zou kunnen zeggen dat EZ niet nog een keer de fout maakt om EIA te schrappen voor investeringen in glastuinbouw met EG-subsidie. Toch is er geen zekerheid welke investeringen volgend jaar nog in de EIA-regeling zitten, erkent Van der Spek. Aan het einde van dit jaar zal dit duidelijk worden.
Route via telersvereniging
Voor groentetelers is er overigens nog een andere subsidieroute voor LED-belichtingssystemen. De route via afzetorganisaties en Europese middelen uit de SIG&F-regeling (voorheen GMO). Als de plannen van de afzetorganisaties groen genoeg zijn, wordt een verhoogde subsidiebijdrage van tot zelfs 80 procent mogelijk. Hoofd projectmanagement Jordi van der Meijden van LED-adviesbureau Ledgnd wijst wel op een nadeel van deze regeling, omdat uitbetaling over 5 jaar wordt uitgesmeerd. “Bedrijven hebben daardoor nog de voorkeur voor de EG-regeling, merken wij.” Bij de SIG&F-aanvragen voor 2024 is tijd tot oktober. Dan is – normaal gesproken – nog niet duidelijk hoe de voorwaarden voor die andere route (EIA en EG) in 2024 liggen.
Veel puzzelen en alert zijn
En dan is er nog een factor om rekening mee te houden. De energiebesparingsplicht voor glastuinbouw. Wat voor rol speelt de lijst van maatregelen voor deze verplichting? Blijven die maatregelen dan subsidiabel of zijn het dan zulke basisinvesteringen dat deze van subsidielijsten verdwijnen? Van der Spek weet één ding zeker: “Het wordt er niet eenvoudiger op en adviseurs zullen dus extra alert moeten bij het aanvragen en combineren van subsidies en regelingen.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/