Vollegrondsgroentetelers vrezen dat een deel van hun teelten in gevaar komt als er onvoldoende duurzame gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar komen. Reden voor telers van spruitkool hun zorgen kenbaar te maken aan de Tweede Kamer.
“Misschien kunnen we over drie jaar geen spruitkool meer telen in Nederland”, aldus Niels Zuurbier van de LTO-vakgroep Vollegrondsgroenten dinsdag 5 april bij de aanbieding van een petitie aan de Tweede Kamer. De kans dat teelten verdwijnen of telers te maken krijgen met misoogsten en niet-bestrijdbare plagen, is volgens de telers reëel.
Te laat, te weinig
Kasper Kleijwegt, voorzitter van de landelijke spruitkoolcommissie, maakte aan Tweede Kamerleden duidelijk dat de toelating van alternatieve gewasbeschermingsmiddelen veel te lang duurt. Bovendien worden toelatingen vaak beperkt tot grote teelten.
Volgens Kleijwegt zijn telers van goede wil. “Wij willen alles. Maar de vraag is hoe we de verduurzaming in een vat gieten, zodat we de teelten tot een goed einde kunnen brengen – niet alleen kwalitatief, maar ook qua saldo.”
Zaadcoating
De telers maken duidelijk dat er zes jaar lang grootschalig onderzoek is gedaan op het spuitkoolplatform en bij vergelijkbare vollegrondsteelten. Daaruit is gebleken dat het gebruik van breedwerkende insecticiden zou kunnen worden uitgebannen en vervangen door middelen die een specifieke werking hebben. Maar doordat onder andere het gebruik van zaadcoating met insecticiden is verboden, moeten telers nu toch weer naar het breedwerkende middel grijpen, waardoor niet alleen schadelijke insecten worden bestreden, maar ook insecten die de teelt ten goede komen.