Doorgaan naar artikel

Telers komen niet onder dwangsom arbeidsinspectie uit

De Nederlandse Arbeidsinspectie mag via een dwangsom telers dwingen personeel na te betalen bij overtreding van de Wet minimumloon (Wml). De telers zijn het oneens met de uitleg van de inspectie en vrezen dat ze de nabetaling niet terug kunnen vorderen als ze later in het gelijk worden gesteld.

De Rechtbank Limburg ziet geen taak voor zich weggelegd om in kort geding de dwangsom op te schorten. De groentetelers kregen deze zomer van de Nederlandse Arbeidsinspectie een dwangsom opgelegd om aan werknemers binnen twee weken de nabetalingen te verrichten. De telers zouden de Wet minimumloon (Wml) overtreden hebben, maar vechten dat aan. De dwangsom (als ze telers niet nabetalen binnen twee weken) bedraagt € 2.100 per dag en maximaal € 40.000 per werknemer. Die hoogte is wettelijk vastgelegd. De Nederlandse Arbeidsinspectie voerde de controles najaar 2023 uit.

Is nabetaling nog terug te vorderen?

De telers zijn nu in een procedure verwikkeld en eisen in kort geding dat de dwangsom wordt opgeheven. Eén van de argumenten was financieel belang. De rechter ziet echter geen financiële noodsituatie. De teeltbedrijven zijn in staat de nabetaling te doen, volgens de rechter. De telers staat het vrij de maatregel aan te vechten en als zij die winnen de nabetaling aan telers terug te vorderen. Die telers vrezen echter dat ze het geld niet meer terug te krijgen als ze in het gelijk worden gesteld. Ze hadden een voorstel gedaan om de nabetaling te doen naar een rekening van de Nederlandse Arbeidsinspectie of een derdenrekening, in afwachting van de rechtszaak. Volgens de rechter staat het de telers vrij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aansprakelijk te stellen als zij de nabetaling niet terugkrijgen wanneer ze de rechtszaak winnen.

De rechtszaak is tussen de telers en de minister, die optreedt namens de Nederlandse Arbeidsinspectie. In kort geding gaat het niet over de rechtmatigheid van de dwangsom. De rechter ziet in eerste instantie geen reden om te twijfelen aan de maatregel van de Nederlandse Arbeidsinspectie.    

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin