Het zeer beperkte aantal telers van Chinese kool dat Nederland nog rijk is, gaat zich 2014 niet herinneren als een topjaar: “Integendeel”, geeft een teler aan, “eerlijk gezegd kan ik me niet herinneren eerder een seizoen met Chinese kool gedraaid te hebben wat zo puur slecht was.”
Zijn constatering geldt zowel de kool uit de bewaring, als voor de kool die het afgelopen jaar rechtstreeks van het veld kwam. Op sommige momenten zat de slechte kwaliteit de handel in de weg. In juli was het zelfs niet mogelijk om kool te vinden zonder mankementen, aldus deze teler, zodat er ook voor de Chinese kool die wél goed was, geen prijs gemaakt kon worden.
De huidige klokprijs van zo’n 75 cent per kilo is iets van de laatste week, na een flinke periode waarin de gangbare maat (800 – 1000 gram) niet verder kwam dan 40 cent. De Nederlandse aanvoer moet opboksen tegen Chinese kool uit Spanje en Portugal.
Los van het feit dat de kwaliteit van die aanvoer zeer wisselend is, aldus een handelaar, is dat buitenlandse aanbod deze winter groter dan andere jaren. Vooral uit Polen is het aanbod groter dan anders, vanwege de boycotperikelen richting Rusland, plus de lage wisselkoers voor de Russische Roebel. Dat betekent dat de handelsdeur naar Rusland formeel dicht zit, en waar er nog wel handelsmogelijkheden zijn, dit financieel gezien niet aantrekkelijk is.
Dat de prijs inmiddels weer is opgeveerd richting de genoemde 75 cent, komt doordat de kwaliteit van de huidige import verder aan het teruglopen is: de goede partijen zijn al weg, veel van de Chinese kool die nu op de markt komt, mankeert iets.
Voor de Chinese kool uit de Nederlandse bewaarcellen is het over twee weken ver gedaan. De aanvoer uit Spanje gaat nog wel door, aangevuld met kool uit Egypte en Portugal.