Het huidige kloksysteem is manipuleerbaar en vraagt een grondige evaluatie. Dat stelt een groep Belgische fruittelers.
De werking van de fruitveilingen in België wordt ter discussie gesteld door telers. Zij zouden liever een mengprijs van verschillende verkoopsystemen zien. Daar moet onmiddellijk aan gewerkt worden, stellen fruittelers van de vakbond Algemeen Boerensyndicaat. Zij stellen dat het veilingsysteem te makkelijk door handel is te manipuleren. Het systeem is ook te kwetsbaar in moeilijke marktomstandigheden bij een normale oogst en wegvallende markten als nu Wit-Rusland.
Prijs manipuleren
Volgens de telers kunnen kopers de klokprijs beïnvloeden door voorverkoop. Als het volume kwaliteitsfruit dan achterblijft voor de klok, drukt dat de veilprijs. Die prijs is nog steeds een referentie voor de dagmarkt, maar die wordt zo dus kunstmatig laag gehouden, stellen de telers.
“Zeker in tijden van hoge inputprijzen en bewaarkosten is het leggen van een bodemprijs in de markt én op de klok een absolute must. Wij roepen de betrokkenen, veilingen en overheid dan ook op om werk te maken van het kunnen borgen van een minimumprijs voor alle producten die de klok passeren, rekening houdend met reële productiekosten.” Veiling BelOrta en koepel VBT kiezen ervoor nu niet te reageren.
Veiling BelOrta is met Belgische Fruitveling (BFV) in overleg over een samengaan. Zij veilen al gelijktijdig. Het lijkt erop dat de telers dit mogelijke BelOrta en BFV samen marktleider peer en clubrassen – GFactueel.nl samengaan zien als een moment van verandering.
Geen tijd verliezen
De telers zien de marktomstandigheden verslechteren en vragen om interventiemaatregelen zoals bij de Russische boycot van Europese groenten en fruit in 2014, maar ook om aanpassingen van de klok. Daarbij moet geen tijd worden verloren. “Met een normale Europese hartfruitoogst in 2022 stevenen we af op een financiële ramp gezien de beperkte afzetmogelijkheden door handelsembargo’s ten aanzien van Wit-Rusland en Rusland en door de toestand in Oekraïne. We vragen dan ook de nodige creativiteit van heel de sector, waarbij afzet en productie op elkaar afgestemd dienen te worden om een koude sanering in onze sector te voorkomen.”