Een glasgroenteteler in Pijnacker-Nootdorp had 4 illegale medewerkers in zijn bedrijf en sliep bij hen in de kas. Daarom verlaagt de rechter de straf.
De teler had geen vaste woon- of verblijfplaats en had veel schulden. Dat hij 4 illegalen hielp naar Nederland te komen en die onderdak en werk verschafte op zijn bedrijf leidt wel tot vervolging, maar in afgezwakte vorm via taakstraf en voorwaardelijke celstraffen. Dat blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam.
Geen arbeidsovereenkomst
De man verschafte tussen 2018 en 2021 illegalen woonruimte in zijn kassencomplex. Het werk bestond uit voornamelijk uit het plukken van komkommers, aubergines en paprika’s. De werknemers hadden geen arbeidsovereenkomst met de verdachte, werkten meestal 6 dagen per week en werden onderbetaald.
Tik op de vingers
Toch is de opgelegde straf laag. De uitspraak is een tik op de vingers van het Openbaar Ministerie. Deze stelde dat de man een beroep of gewoonte had gemaakt van het naar Nederland halen van illegale werknemers. Het Openbaar Ministerie acht dat voor 4 medewerkers bewezen. De man maakte daarvoor immers geld over. De rechter oordeelt dat dit laatste niet bewezen is en stelt dat de man twee keer gestraft zou worden voor hetzelfde vergrijp als hij de teler ook zou straffen voor ‘beroep of gewoonte maken’ van de aanklacht.
Persoonlijke omstandigheden
Ook weegt de rechter de persoonlijke omstandigheden zwaarder dan het openbaar ministerie. De rechter schrapt de celstraf en legt deze voorwaardelijk op. De man moet daarvoor hulp accepteren van de reclassering en schuldhulp. Ook moet de man hulp accepteren van Homerun Humanitas voor het regelen van dagelijkse praktische zaken.