Zowel de overheid als de markt stellen eisen. En telers hebben maar door die hoepels heen te springen. Of mogen die ook wel eens wat terugeisen?
In Duitsland mogen boeren meepraten over welke regeltjes ze het liefst zouden willen afschaffen. Het bestrijden van overbureaucratisering noemen ze dat. En in België maken telers zich druk om overbodige regelzucht vanuit Global-GAP. Met name de regels voor arbeidsmodule Grasp wekken daar wrevel op.
De boeren in onze buurlanden hebben natuurlijk ook de wind mee, zo voelen ze. Terwijl het in Nederland jaren duurde voor er, na alle boerenprotesten, eigenlijk nog steeds hoogstens de aanzet tot versoepeling van regels kwam, boog Brussel als een knipmes.
Verschil tussen overheidsregels en markteisen
Nou zijn regels vanuit de politiek natuurlijk wel wat anders dan eisen waar supermarkten mee komen. Wat wettelijk allemaal moet, dat is de basis. Wat de supers daar nog eens bovenop leggen, dat is een kwestie van zakendoen. Daar zet je als leverancier je handtekening onder of niet. Maar onderaan de streep vormen al die extra inspanningen voor de ondernemer natuurlijk toch één grote winst-en-verliesrekening.
Stelde het ministerie voor deze of gene regel af te schaffen, of een heel complex aan regels te versimpelen, dan waren er altijd wel ondernemers die juist belang bleken te hebben bij het handhaven ervan
Minder regels niet altijd beter
Dus is het fijn als je mee kunt praten over de logica van al die regels en al die eisen. Waarbij het overigens weer niet per se logisch is dat boeren en tuinders altijd blij moeten zijn met minder regels. Dat bleek in het verleden, toen er nog onder de kabinetten Balkenende doelstellingen kwamen voor minder regeldruk. Stelde het ministerie voor deze of gene regel af te schaffen, of een heel complex aan regels te versimpelen, dan waren er altijd wel ondernemers die juist belang bleken te hebben bij het handhaven ervan. Juist omdat ze zo mooi aansloten bij specifiek hun deelbelang, hun grondsoort, hun manier van werken, hun product, hun keten.
Jezelf afsluiten voor 80% van de markt
Zo zal dat straks ook gaan als BBB mede aan de knoppen komt te zitten. Het dienen van het boerenbelang, dat zal nooit de belangen van alle individuele boeren- en tuinbouwbedrijven kunnen eerbiedigen. En de belangen van de supermarkten niet eerbiedigen? Dat ligt dan toch een stuk gevoeliger. Het staat je natuurlijk vrij die naast je neer te leggen. Maar dan ontzeg je jezelf wel de toegang tot zomaar 80% van de markt.
Dus zit er niks anders op dan toch maar telkens weer met elkaar in gesprek te gaan en te blijven, wat te geven en wat te nemen, je belangen te wegen, je knopen te tellen én je centen. En hopen dat redelijke argumenten nog wat gewicht in de schaal leggen.