Na het eerste jaar PlanetProof concludeert Greenpeace dat de kosten voor verduurzaming nog teveel bij de telers liggen.
Dat concludeert campagneleider Herman van Bekkum van Greenpeace Nederland. Hij is vanaf het begin betrokken bij de campagne die via bijenspotjes van Greenpeace leidde tot de inkoopeis van Nederlandse supermarkten.
‘Voorstellen te duur’
De afgelopen maanden werd het eerste jaar PlanetProof geëvalueerd door alle betrokken partijen en het teeltschema aangepast. Van Bekkum heeft bij die overleggen vaak gehoord van met name handelspartijen dat bepaalde voorstellen te duur zijn. “Supermarkten draaien dus nog altijd beperkt bij aan de verduurzaming. Telers lopen aan tegen hogere kosten voor bijvoorbeeld feromoonverwarring. We willen dat daarover het gesprek wordt aangegaan. Die oproep wil ik wel doen.”
Solide systeem
Ondanks de beperking aan de kostenkant is het ambitieniveau van het nieuw afgesproken certificatieschema voldoende hoog. Een aantal voorstellen vanuit teelt en handel om een aantal verboden stoffen toch te mogen gebruiken, verdween van tafel, verklaart de campagneleider. Greenpeace was betrokken bij plannen om de controles op bedrijven te verlichten. “Dat systeem ziet er solide uit.”
Uitbreiding lijst
De overleggen zijn relatief soepel verlopen, maar Greenpeace heeft wel eisen gesteld. “Voor ons was het best wel spannend hoe het ambitieniveau uitpakte. Dat is afhankelijk van de lijsten voor de stoffen in combinatie met de actieve stofnorm voor verschillende teelten. Dat moet telers bewegen richting geïntegreerde teelt. Met de uitbreiding van de oranje lijst voor middelen met maluspunten is dat in het huidige certificeringsschema wel voldoende gewaarborgd.”
Lees ook: Nieuw schema PlanetProof werkbaarder