Doorgaan naar artikel

Telen met vocht

Het is nat en vochtig dit jaar en dat zal niemand ontgaan zijn.

Normaal regent het volgens het KNMI zo’n 795 millimeter per jaar. Op het moment van schrijven zitten we dit jaar gemiddeld over het land bekeken al op 645 millimeter. En dat na 2023, het natste jaar ooit.

Hoge luchtvochtigheid

Niet alleen buiten op het veld heeft dat gevolgen, ook in de kas is het te vochtig. Van regen hebben we in de kas niet direct last, maar de luchtvochtigheid is heel het jaar al hoog. Botrytis, slecht gezette vruchten en een te vegetatief gewas, zijn slechts een paar van de gevolgen. De klassieke reactie op vochtig weer is gas verbruiken, maar door de hoge gasprijzen zijn telers op zoek naar andere oplossingen.

Het is dan ook geen toeval dat ik niet eerder zoveel vragen kreeg over ventilatoren, lucht mixen en actieve ontvochtiging

Om de problemen aan te pakken wordt eerst gekeken naar het laaghangend fruit, zoals meer blad snijden en veel luchten. Die dingen helpen, maar in augustus kon het voorkomen dat het AV buiten net zo hoog was als binnen en dan zijn passieve methoden niet voldoende. Het is dan ook geen toeval dat ik niet eerder zoveel vragen kreeg over ventilatoren, lucht mixen en actieve ontvochtiging. Belichte teelten met led-systemen zijn de eerste die op zoek gaan naar aanpassingen om beter de winter door te komen, omdat ze de warmte-input van de HPS missen.

Hopen op een zonnige herfst

Voor elke teler is een oplossing op maat nodig, eentje die past bij zijn situatie. Voor de één kan lucht aanzuigen van boven het scherm voldoende zijn, anderen kijken zelfs naar het terugwinnen van energie uit de gecondenseerde waterdamp.

Innovaties gaan weliswaar snel, maar dit jaar zullen we toch vooral moeten hopen op een zonnige herfst.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Joris Mulders
Joris Mulders

Adviseur Glasgroenten Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin