Doorgaan naar artikel

‘Tekort aan mannelijke bloemen dreigt’

“Hopelijk hoeven we niet van ons erf af om mannelijke bloemen te plukken bij een collega-teler”, zegt Bert Doelman in De Lier.

Door het mooie weer groeit het courgettegewas makkelijk. “Driekwart van de teelt is in maart geplant. Dan is het niet zo moeilijk telen. Het gaat ook niet helemaal vanzelf, maar wel makkelijker.”

’s Nachts wordt niet gestookt. “In de ochtend zit er wel veel vocht in het gewas. Dan willen we wel dat het gewas en bloemen overdag opdrogen. Dus wat extra verdamping door de droge noordenwind is niet erg.”

Nog voldoende ‘mannen’

In de planting van maart, zowel bij geel als groen, is wel een gebrek aan mannelijk bloemen voor bestuiving van de vrouwelijke bloemen door hommels. “We halen de ‘mannen’ nu uit de planting van 24 april. Iedere dag 360 stuks bloemen, die we verdelen over 1,5 hectare.” Ook 4 collega-telers zijn blij met de mannelijke bloemen, want die komen ze bij Doelman plukken.

Vanaf week 20 waren er heel veel mannelijke bloemen, maar dat zal minder worden. “De eerste 5 tot 6 oksels geven altijd mannelijke bloemen. Dat valt in de periode van 3 tot 7 weken na het planten. Dagelijks hebben we 40 tot 60 mannen in een pad. Momenteel hebben we voldoende. Maar als het minder wordt, dan zijn de collega-telers niet meer welkom om mannelijke bloemen te komen plukken.”

Een vrucht van 350 gram weegt morgen 500 gram. Dan is deze al te zwaar

Teeltwisseling in de zomer

Doelman hoopt dat als hij mannelijke bloemen nodig heeft, hij bij andere collega’s terecht kan. “Wellicht is het niet nodig en kunnen we in die laatste planting van 24 april toch mannen blijven plukken. Het is een andere teelt, die een heel ander temperatuurregime heeft meegemaakt. Hierdoor is de plant veel zwaarder, die toch al veel mannen geeft.”

Het plan is om de eerste hectare van de teelt eind juli te wisselen en de tweede hectare half augustus. Dan zijn tot een paar weken voor het einde van de teelt mannelijke bloemen nodig.

Hoge productie

In week 23 is de productie bijzonder hoog. Voor de gele courgette is dat 4 stuks/m2 per week; voor groen is dat 5 stuks/m2 per week. De kwaliteit van de courgettes is goed. Het percentage binnenland is bij de groene courgettes 1%. Bij geel is dat ongeveer 4%. Deze courgettes gaan naar Voedselbank Westland.

Het oogstgewicht ligt tussen 300 en 400 gram. “Een vrucht van 350 gram weegt morgen 500 gram. Dan is deze al te zwaar. Het is dus van belang om iedere dag nauwkeurig te oogsten. Het is een open gewas, dus voor de gele courgettes is dat zeker goed te doen voor uitzendkrachten. De groene snijden we met de meest ervaren mensen.”

EC-verlaging bij hoge instraling

Bij het watergeven wordt 3 EC mee gedruppeld. “Met droge noordenwind met een hoge instraling, waarvan de omstandigheden in de kas vergelijkbaar is met 30 graden weer, gaan we in de middag terug naar een EC van 2,5.” Het druppelen start om 07:00 uur en gaat door tot 18:00 uur. Iedere druppelbeurt is 100 cc. Op een dag met veel instraling wordt er 6 liter water per vierkante meter gegeven. “Dat is behoorlijk veel.”

Enkele luis

In het gewas komt een enkele luis voor en echte meeldauw (wit). Tegen de luis heeft een behandeling met Tepeki plaatsgevonden. Tegen het wit een behandeling met Luna.

De wittevlieg komt ook op. Hiertegen is de roofmijt Transeius montdorensis uitgezet en gele signaalplaten opgehangen.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin