Doorgaan naar artikel

‘Teelttechnisch gaat het heel goed’

“De maand maart is een goede tijd voor het starten van de courgetteteelt. Je mist alleen de primeurprijzen”, zegt Bert Doelman in De Lier.

De plantingen van 11 maart (4.000 m2 groene courgettes) en 22 maart (5.500 m2 gele courgettes) zijn niet gestookt. “Vanaf april is het gewas goed gaan groeien en is het met de teelt voor de wind gegaan met een goede zetting. We hadden het goede weer in april ook wel mee.” Alleen de planting van de gele courgettes op 10 maart is nog een beetje verwarmd, maar de ketel is op 14 april uitgezet.

Doortelen in de zomer

Het is de bedoeling om in de zomer een deel van de gemiste vroege productie terug te halen, omdat door wordt geteeld. Doelman: “Door slechte prijsvorming hebben we In week 17, vijf weken eerder dan gepland, het eerste vak van gele courgettes al geruimd.” Nadat het vak een tijdje leeg heeft gelegen, zijn in week 24 weer gele courgettes van het ras Golden Glory geplant. “Als dit vak half juli in productie komt, gaan we het volgende vak van 5.500 m2 met gele courgettes ruimen. Waarschijnlijk planten we daar na een week weer gele courgettes. Dit vak komt dan half augustus in productie. Dan gaan we 1 hectare wisselen voor driekwart groen en een kwart geel.”

Bij de teeltwisseling worden de steenwolmatten vervangen waar gele courgette op komt. Dit in verband met de kans op Fusarium. Bij groene courgette hoeven de matten niet vervangen te worden, omdat het een sterkere plant is.

Voldoende mannelijke bloemen

“Omdat we vanaf half maart niet stoken en best wel koude nachten van onder 10 graden hebben gehad, waren we bang dat we minder mannelijk gele bloemen zouden hebben. Wat ons opvalt, is dat de gele courgettes toch voldoende mannelijke bloemen blijven geven”, vertelt de courgetteteler. “Voor groene courgette maakt het wel of niet stoken niet uit, want de groene geeft altijd minder mannelijke bloemen. Daarom komt een collega-teler van groene courgettes bij ons gele mannelijke bloemen plukken.”

’s Nachts luchtramen open

De courgettes hebben weinig last van plaaginsecten. Een beetje witte vlieg, maar dat vormt geen probleem door de uitgezette roofmijt Transeius montdorensis. Zeven weken geleden is een klein beetje luis een keer gespoten met Teppeki. Daarna heeft de teler geen luis meer gezien.

Tegen echte meeldauw wordt iedere twee weken afwisselend gespoten met Bifasto en Luna. “Omdat we niet hebben gestookt, houden we de luchtramen ’s nachts open om geen ‘dood’ klimaat te hebben en dat het in de kas niet te vochtig wordt. Maar als de luchtramen open staan, heeft zwavelen tegen meeldauw geen zin.”

Hete herfst

Doelman wil letterlijk een hete herfst. “We zijn vanwege de hoge energiekosten niet van plan om in het najaar te gaan stoken. Dan zijn hoge buitentemperaturen welkom. In september zijn deze meestal wel hoog genoeg, maar in oktober niet. We zullen dan moeten verwarmen, maar doen het niet.” De planning is om tot half november door te telen. “Dat zal voor de teelt die we deze week planten een hele toer worden.”

Auteur:
Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin