Doorgaan naar artikel

Teeltschade asperge door deskundige laten uitrekenen

Het niet kunnen opzetten van een teeltcyclus asperges door problemen bij de aankoop van een bedrijf leidde tot schade. Een deskundige gaat die schade nu bepalen.

Als een aspergeteler bij de aankoop van een bedrijf in 2013 wel gelijk was gestart met aspergeteelt in kassen en buitenlucht, wat waren dan de inkomsten geweest? En hoe geschikt waren percelen aan een bosrand eigenlijk voor aspergeteelt. Die kernvragen moet een deskundige beantwoorden in een slepende procedure over een mislukte onroerend goed transactie.

In plaats van 2013 vond de levering pas jaren later plaats. De koper kon, gezien zijn gevorderde leeftijd, toen niet meer een volledig 10-jarige teeltcyclus voor asperges opstarten en claimt daarvoor een schadevergoeding. Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch moet nu oordelen of de schadeclaim van ruim een miljoen euro juist is.

Koper aspergebedrijf in hoger beroep

In 2016 oordeelde de rechter al dat er schade is aangebracht bij het niet nakomen van verplichtingen bij de verkoop van het aspergebedrijf. Eerder kwam de rechtbank tot een schadebedrag van € 260.746. De koper gaat daarmee niet akkoord en ging in hoger beroep. De verkoper stelt daarin dat de schadeclaim van een miljoen euro te hoog is. De enige schade die de koper heeft geleden, is de pacht die hij miste in de vier jaar dat de levering uitbleef. De koper verpachtte de percelen voor een bedrag van jaarlijks €50.000.

Dat de schade over een teeltcyclus van 10 jaar wordt berekend, is volgens de rechter redelijk. Als de gronden in 2013 waren geleverd zou de teler een volledige cyclus hebben afgerond en daarmee de beginjaren met lage opbrengst hebben terug verdiend.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin