Doorgaan naar artikel

Teeltproef peren klimaat ‘40; ecosysteem reageert

Het Vlaams Centrum voor Naoogsttechnologie (VCBT) signaleert dat peren in het klimaat van 2040 zachter zijn met hogere suikergehaltes. Ook het ecosysteem reageert.

In de Belgische provincie Limburg wordt in een cluster van 12 transparante koepels perenteelt getest in het jaar 2040. Dat betekent meer hittegolven en minder gelijkmatige neerslag, zegt François Rineau, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt, over het gesimuleerde klimaat in de koepels. Een deel van de koepels is zo afgesteld dat deze de teeltomstandigheden van het huidige klimaat weerspiegelen. De koepels met het ‘fruit uit de toekomst’, gaan uit van een temperatuurstijging tot wel 2 tot 3 graden Celsius en grotere schommelingen in droogte en neerslag. Er zijn echter ook minder vergaande weermodellen die getest worden komende jaren.

Slecht nieuws voor de bewaarheid

Het is op zich niet verrassend dat veranderingen zijn weerslag hebben op het fruit. Dat is wel de uitkomst van het eerste proefjaar. “Als we een hogere temperatuur op de bomen hebben, hebben peren de neiging om minder stevig te zijn met meer suiker”, zegt VCBT-onderzoeker Dorien Vanhees. Ze noemde dat slecht nieuws voor de bewaarbaarheid.

Volgens Rineau is het effect van klimaatverandering op de kwaliteit van peren echter gering. Hij vond wel andere signalen die duiden op veranderingen van het ecosysteem. Ook dat is onderdeel van het onderzoek. Wat zijn microscopische veranderingen, met mogelijk grote gevolgen? Welke schimmels groeien er, welke ziektes kunnen optreden, hoe reageren de celculturen in de bodem? Rineau verwacht pas over langere tijd resultaten te kunnen publiceren.

Collectief onderzoek

Het onderzoek is tot stand gekomen door fruittelers uit Haspengouw die willen weten wat de aanplant van verschillende rassen tot gevolg kan hebben. “Heeft het zin om nog nieuwe perenbomen te planten? En gaan ze, als ze tegen 2040 volgroeid zijn, voldoende kwalitatief fruit opleveren met de huidige klimaatverandering die volop bezig is?” Het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) betrok daarna Ecotron Hasselt University en het Proefcentrum Fruit bij het onderzoek dat ook voor Nederlandse telers van grote waarde kan zijn.

De koepels kunnen neerslag, temperatuur, CO2 en windsnelheid goed nabootsen. Dit onderzoek maakt deel uit van het grotere Vlaamse QPear project.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin