“We zijn van komkommers weer overgeschakeld op trostomatenteelt, maar nu met full-led belichting”, zegt Mark Zwinkels van Bryte locatie Greenlight in ‘s-Gravenzande.
In week 41 zijn de laatste komkommers geoogst. “De laatste vier weken van de komkommers hebben we nog 18 stuks/m2 komkommers gesneden. De kwaliteit was goed. Op het einde waren ze wel iets fijner, waardoor we in de laatste week meer 35-ers dan 40-ers hebben geoogst. Alle vruchten waren volgroeid, waardoor we op tijd klaar waren voor de teeltwisseling.”
Geen plantuitval meer
In de laatste weken van de komkommerteelt was er nog veel spintdruk. “We zijn biologisch doorgegaan, maar hadden ook geen andere keuze om chemische middelen in te zetten. We zijn wel schoon geëindigd.” Voor wat betreft de rupsen is er niet helemaal schoon geëindigd.
Luis is in de laatste weken van de teelt door de bespuitingen opgeruimd, waardoor er ook geen CABY-virus meer is aangetroffen. Verder ook geen Mycosphaerella en Komkommerbontvirus, die eerder voor plantuitval hadden gezorgd.
Nieuwe teeltgoten neergelegd
Nadat het gewas was geruimd, is de kas hygiënisch schoon gemaakt. In week 42 is het kasdek aan de binnenkant schoongespoten. De teeltgoten uit 2005 waren versleten en zijn vernieuwd, evenals alle semi-druppelleidingen. “Zo zijn we weer een keer nieuw.”
Ook is een tweede scherm voor een verduisteringsdoek geïnstalleerd vanwege full-led belichting. “De lampen hebben een output van 310 micromol. In een traliespant van 8 meter hangen drie rijen lampen. De belichtingsinstallatie van Signify is dimbaar, waarbij we theoretisch ieder percentage kunnen instellen.”
Maximale grootte tomatenplant
Op 28 oktober is de nieuwe teelt van de mini-troscherrytomaten gestart met een plant met drie koppen in één pot. Het ras is Vitalion (Nunhems) en staat op onderstam DRO141 (De Ruiter). “Van de plantenkweker kregen we mooie open en generatieve plant met kort blad en goed wortelgestel binnen met hier en daar al een bloemetje. De plant had de maximale grootte van meer dan 60 centimeter, die langer was dan het plantstokje. Er zit voldoende inhoud in deze plant. Het is een nieuw ras voor ons. We druppelen met 4 EC.”
Direct extra stengels erbij
De beginafstand is 3,75 planten/m2. In eerste week is direct al een dief aangehouden om naar 4,2 stuks/m2 te gaan. “De tomatenplant hebben we de eerste twee weken nog niet op het plantgat van de steenwolmat gezet, maar op een tussenvelletje om de plant te kunnen beheersen en generatief weg te zetten.” In begin week 46 zijn de plantpotten op de steenwolmat gezet voor het inwortelen. De derde tros stond in deze week al in bloei.
De tomaten worden in het begin van 7.00 tot 16.00 uur 60% van de 310 micromol belicht. Wekelijks worden er met de belichting stappen omhoog gemaakt. De verwachting is dat er eind week 48 100% wordt belicht en dan 17 tot 18 uur per dag.
Eerste insecten al bestrijden
Met de plant van de plantenkweker zijn wel enige rupsen, Tuta’s en witte vlieg meegekomen. Hiervoor is in week 45 een bespuiting uitgevoerd met Neemazal, Vertimec en Dipel. Deze bespuiting is in week 46 herhaald. In januari worden de natuurlijke vijanden uitgezet.
Auteur: Harry Stijger