“We zijn bijna klaar”, zegt Arnoud Paul in Nieuwerkerk aan de IJssel over de tweede en laatste komkommerteelt van dit jaar.
In week 41 gaat het gewas eruit. Gebruikelijk is om nog een aantal weken langer door te gaan. “Maar we hebben 21 juni al geplant, en we hebben er best veel hitte op gekregen. Als je dan in de komende tijd nog 2,5 komkommers per week blijft snijden voor 25 cent, dan kom je niet meer echt uit de kosten.”
Alles bij elkaar is hij wel tevreden over de productie, al zullen het wat minder stuks zijn dan vorig jaar vanwege het vervroegd stoppen. Financieel kwam de teeltwisseling tussen de eerste en tweede teelt net wat ongelegen uit, waardoor de stammers toen weggingen in een periode met wat lagere prijzen.
Warme nachten
“We hebben in deze teelt best wel last gehad van het warme meer met warme nachten. Dat kon je soms ook merken aan de kwaliteit van de vruchten, met een beetje rijpe punten. Verder is spint best hard gegaan op het laatst. Daar hebben we hard aan moeten trekken. Er is ook een paar keer een correctie uitgevoerd met Floramite.” Andere plagen zijn goed onder controle gebleven.
Overdag lekker warm
Er is de laatste tijd een nacht van 19,5 graden Celsius aangehouden, met op de dag 21 graden. “Overdag lieten we het lekker 25 tot 26 graden in de kas worden.” Nog meer jagen met de temperatuur om de laatste vruchten eraf te krijgen heeft geen zin.
Het scherm is ook bij zonnige dagen niet meer dicht geweest in de afgelopen periode. “Als je het scherm voor driekwart dicht trekt, dan wordt het in de kas toch drie tot 4 graden warmer. En in september is de instraling niet echt extreem hoog meer.”
Puimsteen
De watergift is naar de herfst toe wat afgebouwd, al wordt er op puimsteen altijd wat ruimer water gegeven. “In dit laatste stukje van de teelt is het nog een questi van de emmers leeg trekken voor het stomen.” De puimsteen is dit jaar nieuw ingebracht.
Grondige schoonmaak
Door het vroeg ruimen is, tot aan het planten in de eerste week van januari, alle tijd voor de teeltwisseling. Er kan dus grondig schoongemaakt worden, wat ook gebeurt vanwege bontvirus. Met het bontvirusresistente ras Bonifacio in de tweede teelt heeft hij geen virussymptomen waargenomen. “Maar ik ga er toch wel vanuit dat het overal zit.”