Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Te veel middelen in oppervlaktewater blijft bron van zorg

Het Centrum voor Milieuwetenschappen heeft natuur- en recreatiewateren onderzocht op de aanwezigheid van 38 gewasbeschermingsmiddelen die als Hoog Risicostoffen zijn aangemerkt.
middelen in oppervlaktewater

De Waterschappen meten zelf ook regelmatig overschrijdingen van de normen in sloten en plassen. Archieffoto: Stan Verstegen

Het Centrum voor Milieuwetenschappen heeft natuur- en recreatiewateren onderzocht op de aanwezigheid van 38 gewasbeschermingsmiddelen die als Hoog Risicostoffen zijn aangemerkt. In 80% van de 153 onderzochte gebieden werden deze middelen aangetroffen. Bij 4 op de 10 wateren werd een overschrijding van de milieunormen geconstateerd.

Het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) deed het onderzoek naar de aanwezigheid van Hoog Risicostoffen in natuur- en recreatiewateren in opdracht van Natuur & Milieu. De Unie van Waterschappen meldt in een reactie dat ze de resultaten herkennen en de zorgen omtrent gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater herkent. De Waterschappen meten zelf ook regelmatig overschrijdingen van de normen in sloten en plassen. De aanwezigheid van gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater heeft een negatief effect op het de leefomgeving en de waterkwaliteit. “De land- en tuinbouw gebruikt middelen om gewassen te beschermen, maar het is cruciaal om te zorgen dat middelen via uitspoeling, afspoeling of drift niet in het water of in de leefomgeving terechtkomen”, aldus de Unie van Waterschappen.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers