Groenten & Fruit Actueel
||

TAPP: boodschappenkaart als alternatief voor 0% btw op groente en fruit

De TAPP-coalitie stelt een gratis boodschappenkaart voor als alternatief voor 0% btw op groente en fruit, gefinancierd via heffingen.
De gratis boodschappenkaart die TAPP voorstelt moet het alternatief worden voor btw-maatregelen. Foto: ANP

De gratis boodschappenkaart die TAPP voorstelt moet het alternatief worden voor btw-maatregelen. Foto: ANP

De TAPP-coalitie stelt een gratis boodschappenkaart voor als alternatief voor 0% btw op groente en fruit en een vleestaks. Het plan moet gezond eten toegankelijker maken.

De TAPP-coalitie, die opkomt voor een eerlijke beprijzing van vlees, heeft bij de vaste Kamercommissie voor Financiën een voorstel ingediend voor een gratis gezonde-boodschappenkaart. De kaart moet het alternatief worden voor de invoering van btw-maatregelen zoals 0% btw op groente en fruit en een suiker- en vleestaks.

Volgens directeur Jeroom Remmers van de TAPP-coalitie dreigt er een enorme gezondheidscrisis en moet de Tweede Kamer in actie komen. Hij verwijst daarbij naar een recente publicatie van het RIVM, waaruit blijkt dat over 25 jaar 64% van alle Nederlanders overgewicht zal hebben en dat het zorgstelsel de grote zorgvraag niet meer aan kan.

Dit is geen betutteling, maar pure noodzaak

Remmers vindt dat mensen gemotiveerd moeten worden om gezonder te gaan eten door gezond voedsel goedkoper te maken en ongezond voedsel duurder. “Dit is geen betutteling, maar pure noodzaak om de BV Nederland gezond draaiend te houden”, aldus Remmers. Vlees wordt daarbij door de organisatie niet als ongezond benoemd, maar wel als een product dat door de hoge consumptie tot chronische ziekten leidt.

TAPP voorstander voor 0% btw op groente en fruit

TAPP is voorstander van een hoger btw-tarief op vlees en suiker en 0% btw op groente en fruit, maar ziet dat dit politiek en uitvoeringstechnisch heel lastig ligt. Bij het aanbieden van een petitie in de Tweede Kamer kwam de TAPP-coalitie daarom met een alternatief: de gezonde boodschappenkaart, waarmee consumenten alleen gezond voedsel kunnen kopen. Een dergelijke kaart wordt nu al gebruikt door het Rode Kruis en de Postcodeloterij deelt ook jaarlijks dergelijke kaarten uit waarmee spelers van de loterij plantaardig voedsel bij de supermarkt kunnen kopen.

Een dergelijke kaart kan huis-aan-huis verspreid worden of bijvoorbeeld beschikbaar worden gesteld aan mensen die onder 1,5 keer het modale inkomen zitten. De kosten van de kaart kunnen volgens het voorstel betaald worden uit een heffing op ongezond voedsel. Daarbij noemt TAPP suiker, fastfood en vlees. Volgens Remmers zijn ook boeren voorstander van een hogere vleesprijs, omdat ze dan een eerlijkere prijs kunnen ontvangen voor hun product.

Reacties uit de politiek

BBB-Kamerlid Henk Vermeer is voorstander van een lager tarief voor groente en fruit, maar tegen een heffing op vlees. Hij vindt dat bij gezond voedsel vooral gekeken moet worden naar intensief bewerkt vlees. Een intensief bewerkte vleesvervanger is zeker niet altijd beter dan vlees. Hij vreest juist voor stofwisselingsziekten door het intensief bewerkte voedsel. Bovendien kan een heffing op vlees weer gevolgen hebben voor de koopkracht.

Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) kijkt positief naar het voorstel. “We zoeken al lang naar een mogelijkheid om ongezonde producten te beprijzen, maar de vormgeving hiervan is heel complex.” Van der Lee denkt dat dit voorstel zou kunnen bijdragen aan het aanpassen van het belastingstelsel zodat het beter bijdraagt aan bijvoorbeeld gezondheid en klimaat.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers