Syngenta onderhandelt met zowel Monsanto als ChemChina en andere rivalen over een mogelijke fusie. Vooralsnog heeft geen van de partijen een concreet voorstel gedaan en liggen alle opties open. Dat heeft voorzitter Michel Demare tegen de Zwitserse krant Finanz und Wirtschaft gezegd.
Voor boeren betekent een fusie dat een aanbieder van de markt verdwijnt. In potentie minder keuze aan producten en minder prijsconcurrentie dus.
Alleen verder gaan is geen optie
Syngenta is ’s werelds grootste producent van pesticiden en één van de grootste zaadveredelaars. Demare zegt in het interview dat ‘alleen verder gaan’ nauwelijks een optie is gezien het verwachtingspatroon van aandeelhouders in de komende 12 maanden. De markt is in beweging. Twee belangrijke concurrenten, DuPont en Dow Chemical, voegen hun activiteiten samen.
Vijandige overname van de baan
Het Zwitserse bedrijf wees eerder een overnamebod van Monsanto van de hand, waarna de Amerikanen korte tijd koersten op een vijandige overname. Zover kwam het niet, maar Demare zegt wel dat opnieuw met Monsanto wordt gesproken. Monsanto is de grootste zaadveredelaar ter wereld maar een betrekkelijk kleine speler in gewasbescherming.
Chinezen op zoek naar Europese knowhow
Het bedrijf is vooral bekend als marktleider met transgene gewassen en van de herbicide Roundup. ChemChina legde even later een hoger bod op tafel maar kwam ook niet tot een akkoord met Syngenta. De Chinezen willen met Syngenta vooral Europese knowhow kopen. ChemChina is eigenaar van het Israëlische Adama in de sector bekend. Adama is een grote speler in de verkoop van generieke middelen, terwijl Syngenta zich richt op gepatenteerde producten.
Sterke zadenpartij
Demare geeft in het interview niet aan met welke andere partijen wordt gesproken. Andere opties zijn het Duitse BASF. Maar BASF is groot in gewasbescherming en doet weliswaar genoomonderzoek maar vermarkt geen zaden. Het is juist een sterke zadenpartij waarmee Syngenta de verbinding zoekt. Een andere optie zou Bayer CropScience kunnen zijn.