Syngenta brengt een tomatenras met één ToBRFV-resistentie op de markt, maar start proeven met multipele resistenties in rassen.
Dat maakt het bedrijf uit Enkhuizen bekend. Het eerste ras komt beschikbaar in het Midden-Oosten en Mediteraanse landen. In proeven in Israël en omringende landen was dit eerste ras veelbelovend met prachtige resultaten ten opzichte van bestaande rassen, zegt Ruud Kaagman, verantwoordelijk voor de internationale tomatendivisie van Syngenta.
Geen protocollen
Resistenties worden ingedeeld in hoge resistentie (high resistance) en een lagere klasse (intermediate resistance). Dit eerste ras wordt met een intermediate resistance op de markt gebracht. Syngenta koos ervoor geen high resistance te claimen omdat er geen protocollen zijn om dat aan te tonen. “Er is altijd wel iets te zien in het gewas, op het blad. Is het ToBRFV of een ander virus? Symptomen kun je ook zien bij hoge resistentierassen. Het is niet altijd duidelijk welk virus een rol speelt. We hebben daarom niet gekozen voor een hoge resistentieclaim. Voordat we zo’n claim doen, moeten we eerst een duidelijk toetsingsprotocol ontwikkelen, vinden wij.”
Lees verder onder foto
Langdurige resistentie bouwen
Uit bestaande ouderlijnen en wilde rassen heeft Syngenta meerdere resistenties gevonden. Het zaadbedrijf verwacht met combinaties van resistentiegenen de beste resultaten te halen. “We denken dat dit heel belangrijk is en duurzaam. Het virus muteert en doorbreekt mogelijk resistenties. Met combinaties denken we dat te voorkomen. Het is wel belangrijk dat telers hun hygiëne op orde houden. Bij hoge ziektedruk kan het muteren. En geen enkele resistentie zorgt ervoor dat het ras immuun wordt. Dat wordt weleens verkeerd begrepen.”
Er wordt nu ook gekeken naar de rol van zaadfirma’s in de verspreiding van ToBRFV
Op dit moment worden weer proeven voorbereid in gebieden met hoge ziektedruk en in laboratoria om de werking van de resistenties te testen en de raseigenschappen. Kaagman: “We moeten zeker zijn dat je niet andere eigenschappen meeneemt door de genetica die je inbrengt.” Het gebruik van moleculaire markers zorgt voor een snelle ontwikkeling van enkele jaren, waar het eerder tien jaar duurde voor een nieuw ras kon worden ontwikkeld.
Zaad vier keer testen
Syngenta heeft de laatste maanden actief met telers contact gezocht om de hygiënemaatregelen binnenshuis toe te lichten. “Zaad dat we nu leveren, is meerdere malen getest. Dat gebeurt al voor het schonen om potentiële kruisbesmettingen te voorkomen. Ook hanteren wij strikte maatregelen tijdens de productie, aanwezigheid op virussen wordt continu gemeten. We testen alles met PCR-moleculaire tests. Dat was in het verleden met Elisa, maar PCR is nu de standaard. Vorig jaar hebben we daarvoor al de machines aangeschaft. Er wordt nu ook gekeken naar de rol van zaadfirma’s in de verspreiding van ToBRFV. Het is belangrijk dat we laten zien wat we doen als bedrijf.”
Dicht bij elkaar
Met andere zaadfirma’s in Noord-Holland is geen contact geweest over de resistenties. Of de bedrijven dezelfde resistenties, hebben is dan ook onduidelijk. Kaagman verwacht dat de eigenschappen ‘dicht bij elkaar zullen liggen’.