De groentezadendivisie van Syngenta staat in de etalage. Moet drie tot zes keer de jaaromzet van ruim 600 miljoen euro opleveren.
Wie nog 2 miljard euro heeft liggen kan de groentezadendivisie van Syngenta proberen te kopen. Vorige week donderdag maakte het Zwitserse concern bekend deze divisie in de verkoop te doen. Die stap volgde op een flinke daling van de waarde van het aandeel van Syngenta, nadat bekend werd dat de overname door Monsanto was afgeketst.
De logica van het loskoppelen van groentezaden is wel te verklaren. Anders dan in de grote akkerbouwgewassen zoals rijst en soja, wordt er in groente hard werk gemaakt van het afbouwen van de afhankelijkheid van chemische gewasbescherming. De voordelen van het in één bedrijf samenballen van gewasbescherming en zaadveredeling zijn in groente nu al kleiner dan in die grote bulkgewassen en zullen naar verwachting nog alleen maar kleiner worden.
Het gaat overigens ook ietsje minder goed met die groentezaden van Syngenta. De omzet daalde in het eerste halfjaar van 2015 met 12 procent. Desalniettemin is Syngenta in de groentezaden wereldwijd gewoon nog steeds de nummer 3. Wat meteen duidelijk maakt dat er niet zo heel veel kopers zijn die dit bedrijf er zo eventjes bij kunnen nemen.
Grote chemieconcerns als Bayer en BASF zouden geïnteresseerd zijn. Maar die zouden tegen dezelfde beperkte synergie tussen veredeling en gewasbescherming aanlopen. Gespecialiseerde groenteveredelaars als Rijk Zwaan en Enza zijn een maatje te klein.
Er is nog wel een groot bedrijf met een zelf ook al heel grote groentezaadveredelingsportefeuille. Monsanto met name. Datzelfde Monsanto dat voor de overname van heel Syngenta de voorwaarde stelde dat de groentezadendivisie losgekoppeld moest worden. Misschien wel om die divisie nu uiteindelijk te kopen?
Of volgt er via een mooie U bocht een Hollandse coup en gaat het bedrijf zelfstandig verder met hoofdkantoor Enkhuizen? Er zit misschien nog wel wat kapitaal bij de voormalige eigenaren van voorgangers als Sluis & Groot en VanderHave, als beginnetje naar die 2 miljard.