Bijen gaan niet dood aan middelen van Syngenta. En wie biologisch eet, helpt de wereld om zeep. Bitse soundbites uit de mond van Syngenta-baas Michael Mack.
Communiceren is een kunst. De paus kon het niet en zal als onbegrepen de geschiedenis ingaan. CEO’s van multinationals met miljardenomzetten willen zichzelf ook nog wel eens een onmogelijke hoek in communiceren. Hoe Mack het precies in het Engels heeft gezegd is lastig te zeggen, want de Belgische krant De Tijd interviewde hem en zag vooral in die biologische uitspraak een smeuïge kop. Helpen doet het in elk geval niet om de gemoederen wat te laten afkoelen.
Die raken verhit, in aanloop naar de volgende stap die de Europese Unie op 25 februari zet naar het tegengaan van bijensterfte. Het voorstel ligt er om een flink aantal toepassingen van middelen met neonicotinoïden voorlopig te gaan verbieden. Dus zette Syngenta als fabrikant van die middelen het communicatierampenplan in werking. Paginagrote advertenties in de kranten. En een CEO die interviews begint te geven.
Syngenta heeft een paar sterke punten (wel sterfte waar de middelen niet en geen sterfte waar de middelen wel gebruikt mogen worden, bijvoorbeeld). Maar vooral het steeds ook weer meenemen van het argument dat het economisch zo onverstandig zou zijn tot een verbod over te gaan, is niet slim. Het trekt immers alleen maar de aandacht naar het geldelijk gewin van Syngenta (sowieso) en de boeren en tuinders (hoewel die weten dat dat elk jaar nog maar te bezien valt). En dat weer verzwakt in de ogen van velen die aanvankelijke argumenten over de op zich voor bijen helemaal niet fatale werking van die neonicotinoïden.
Natúúrlijk komt het niet door neonicotinoïden, roept Mack nog maar eens luidkeels in die Belgische krant. Het zou ook raar zijn als de grootste fabrikant van middelen op basis van diezelfde neonicotinoïden wat anders zou vinden, denkt de burger, die anno 2013 zijn buik toch al vol heeft van dure CEO’s van grote multinationals. En dan lardeert Mack zijn pleidooi voor Cruiser ook nog eens met een oproep om vooral gentech-gewassen te gaan toelaten in de EU en op te houden met het ophemelen van biologisch. Hoe hoopt hij hier de geschiedenis mee in te gaan?
Topmannen van chemieconcerns gaan zelden de geschiedenis in, tenzij onder hun bewind er een fabriek ontploft of zich een andere milieuramp voltrekt. Het uitsterven van de honingbij, dat zou precies zo’n ramp zijn. Niet dat het volgend jaar zover al zijn zou en in 2015 ook nog niet. Maar dat er wat aan de hand is met het beestje, dat kan niemand ontkennen.
Als we het eens zijn over het feit dat die bijensterfte wordt veroorzaakt door een complex van factoren, waar blijft dan een afgewogen set van maatregelen? Dat is waar de Europese Commissie mee zou moeten komen, in plaats van met het aanpakken van die ene oorzaak, waar de milieulobby zo hoog op inzet. Dat zo’n compleet pakket van maatregelen behalve veel effectiever ook nog wel eens veel kostenefficiënter zou zijn, dat durf ik wel te beweren.