Doorgaan naar artikel

Suzuki-fruitvlieg domineert de Landelijke Kleinfruitdag

De Suzuki-fruitvlieg trok gisteren op de Landelijke Kleinfruitdag 2016 bij Berry Brothers veel aandacht. Zo was er op een perceel met blauwe bes over het zeer late ras Aurora een proefopstelling van 30 bij 10 meter met fijnmazig insectengaas te zien.

De constructie van Meteor Systems was tot een hoogte van zo’n 3,5 meter voorzien van het insectennet ‘Ornata Air Plus 77102’ van Howitec Netting. In niet overdekte teelten – zoals blauwe bes, maar ook aardbei – is het volledig afschermen van de teelt met netten lastig en duur.

Niet met netten alleen

Insectenonderzoeker Herman Helsen (WUR/PPO-Randwijk) verwacht dat door te werken met een muur van insectennet, de verspreiding van de lastige fruitvlieg flink kan beperken. Volgens Helsen vliegt de Suzuki-fruitvlieg vooral laag in de luwte van het gewas. Maar er zullen er ook altijd een paar hoog vliegen en met de wind meewaaien. De ervaringen met de proefopstelling op het demoperceel moeten leren in welke mate het systeem fruitvliegen tegengaat. De verwachting is dat bij grotere percelen waarvan alleen de buitenzijde van het perceel van een net voorzien wordt, echt onvoldoende zal zijn. Dan wordt gedacht aan tussenschermen om de 20 tot 40 meter. Fruitvliegen die overwinteren in een perceel met latere rassen blauwe bes krijgen het door een insectennet wel lastiger. De vroege generaties moeten echt op zoek naar bessen van buiten het perceel en kunnen niet overleven tot de latere bessen rijp gaan worden. Helsen gaat er vanuit dat met deze netten alleen, de lastige Suzuki-fruitvlieg nooit onder controle te houden is. Het zal altijd een mix van bestrijdingsmethoden moeten zijn.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin