Een belangrijk deel van de supermarkten gaat in 2025 een meerprijs betalen voor groenten en fruit met PlanetProof-certificaat. Hoe gaat het contract en de factuur veranderen?
Het komende seizoen betalen Lidl, Aldi, Jumbo en winkels uit de Superunie-inkooporganisatie €0,30 als duurzaamheidsvergoeding voor een kilo asperge. Broccolitelers met On the Way to PlanetProof krijgen €0,14 erbij voor hun inspanningen. Bij zachtfruit ligt de vergoeding hoger, bij glasgroenten is die vergoeding slechts enkele centen. De grote vraag is hoe supermarkten de meerprijs gaan wegen. Zullen ze vanaf nu minder geneigd zijn de basisprijs te laten stijgen bij kostenstijgingen?
Aldi: meerprijs blijft echt premium
Volgens Aldi lopen de contractonderhandelingen nu voor meerdere producten en lijken de partijen er goed uit te komen. Daarbij zal de duurzaamheidsvergoeding voor PlanetProof van Aldi in ieder geval gewoon worden betaald ‘per geleverde partij’. Aldi denkt dat de meerprijs echt een premium blijft en niet de basisprijs zal beïnvloeden. “De duurzaamheidsvergoeding voor On the Way to PlanetProof wordt transparant gemaakt in zowel de contractvoorwaarden als op de factuur. Daarmee is deze niet verknoopt met andere afspraken.” Hoe de contractvoorwaarden veranderen, is een zaak die Aldi natuurlijk niet met de buitenwereld deelt.
Toch zegt Aldi daarmee al meer dan Lidl. Die keten reageert niet inhoudelijk: “Wij doen nooit mededelingen over prijsafspraken of vergoedingen. Wij hebben langdurige samenwerkingen met onze leveranciers en de afspraken die wij met elkaar maken, komen wij na, ook inzake de meerprijs over PlanetProof.”
Jumbo: basisprijs bij krapte omhoog
Ook bij Jumbo staat op de factuur de duurzaamheidsvergoeding apart vermeld. Maar bij algemene prijsstijgingen, voor bijvoorbeeld arbeid of krapte, kan de basisprijs nog steeds hoger worden afgesproken, stelt de keten desgevraagd.
Jumbo heeft zich gecommitteerd om transparantie te bieden in de duurzaamheidsvergoedingen als onderdeel van het On the way to PlanetProof schema, stelt de keten. Onderzoeks- en adviesbureau CLM legt deze vergoeding jaarlijks vast in opdracht van On the Way to PlanetProof. “Wij volgen de CLM-tabel zoals gepubliceerd op de website van SMK. Er wordt een splitsing gemaakt tussen de productprijs en de duurzaamheidsvergoeding, waardoor de hoogte van deze vergoeding per product transparant is. We volgen hiermee dus de afspraken zoals deze zijn vastgelegd met Stichting Milieukeur.”
Supermarkt Plus laat desgevraagd weten: “De inkoop van deze producten verloopt via onze inkooporganisatie Superunie. Zij hebben zich gecommitteerd aan SMK. De praktische uitvoerbaarheid wordt onderzocht en georganiseerd.”
Een op een doorberekenen in winkelprijs?
Een andere vraag is of de supermarkten de meerprijs direct zullen doorberekenen aan klanten in de winkel. Volgens Aldi is een directe relatie tussen inkoopprijs en winkelprijs moeilijk te leggen. “De prijzen van de producten in onze winkels zijn het resultaat van een groot aantal factoren en kunnen daardoor voortdurend veranderen. We doen hier verder geen uitspraken over.”
Ook Jumbo wijst op de complexiteit van prijsopbouw in de winkels. “Winkelprijzen worden op meer factoren bepaald, zeker in AGF, en dat is in mix van margefactoren.”