Een proef met Artificial Intelligence-gestuurde watergiften bij komkommer levert een duidelijke beperking op van het watergebruik.
Studenten van de opleiding Teelt & technologie van Zone.college Zwolle hebben de proef ‘Automatische Irrigatie met AI’ afgerond. In samenwerking met Vivent Biosignals onderzochten zij hoe komkommerplanten reageerden op automatische waterbeurten, gegeven als de planten daar zelf om vroegen op basis van plantsensor-informatie. Dit werd uitgevoerd met behulp van Vivent biosensoren die droogtestress kunnen registreren.
10% hogere productie
De kleinschalige proef resulteerde in een meer dan 15% lager waterverbruik en een meer dan 10% hogere productie. Referentie was een traditionele watergeefstrategie met een Priva klimaatcomputer. Het gemiddeld vruchtgewicht was vrijwel gelijk aan dat van de controlegroep. De gewasgroei vertoonde geen significante verschillen, ondanks het lagere waterverbruik. Deze bevindingen tonen de potentie aan van AI en biosensoren om de teelt verder te optimaliseren.