Circa 4 op de 5 (vooral) glasgroentetelers zou zonder subsidie geen dubbel scherm hebben gekozen.
Dat blijkt uit de Beleidsevaluatie Energie-investeringsaftrek (EIA-regeling). Uit die evaluatie blijkt dat de terugverdientijd aanvankelijk circa 4 jaar bedroeg, maar is opgelopen door lagere gasprijzen. Door de vaak zachte winters in het laatste decennium is het voordeel van dubbele schermen ook niet altijd gehaald. Voor nieuwbouwprojecten is de afweging anders, omdat schermen dan makkelijker te financieren zijn.
De vraag naar dubbele schermen was vooral hoog in de periode 2011-2015. Na deze periode is de vraag wat afgenomen, door de lagere gasprijs, maar ook door een verzadigingseffect, omdat de meeste tuinders toen al voorzien waren van een dubbel scherm, schrijven de onderzoekers.
Toenemende duurzaamheidseisen
Er zijn verschillende overwegingen om te investeren in dubbele schermen. Het gaat om lagere energiekosten, hogere gewasopbrengsten, maar ook toenemende duurzaamheidseisen (MVO) vanuit de klant. Die eisen worden steeds belangrijker.
Een groot deel van de teelt is bestemd voor de export, en afnemers stellen steeds hogere eisen aan de producten, zo blijkt uit het onderzoek. Voor producten die duurzaam zijn geteeld, zijn afnemers bereid een hogere kiloprijs te betalen, aldus de onderzoekers. In de populatie glastuinders met dubbel scherm zitten vooral paprikabedrijven.
ISO Plus Plus-scherm van Bom Group
In het onderzoek wordt verwezen naar technologische ontwikkelingen in de dubbele schermen. Bom Group heeft een nieuw scherm ontwikkeld (het zogenaamde ISO Plus Plus-scherm) dat een nog hogere isolatiewaarde heeft. Dat is nog geen reden de bestaande dubbele schermen van de EIA-lijst te verwijderen, omdat het nieuwe scherm nog niet overal toepasbaar is. Wanneer de EIA-lijst hierop aangepast wordt, is niet duidelijk.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/