Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Strokenteelt: spagaat tussen opbrengst en efficiëntie

Hoe smaller de stroken, hoe hoger de opbrengst bij strokenteelt. Maar smalle stroken zijn bewerkelijker. Project CropMix moet knelpunten uit de weg te ruimen.
Een voorbeeld van 6 meter brede strokenteelt bij biologisch akkerbouwer Cornelis Mosselman in Ooltgensplaat (Zuid-Holland). Duidelijk te zien is de afwisseling in hoogte van de gewassen en stroken waar al gewassen zijn geoogst. Dat werkt positief op groei en weerbaarheid van gewassen. Foto’s: Peter Roek

Een voorbeeld van 6 meter brede strokenteelt bij biologisch akkerbouwer Cornelis Mosselman in Ooltgensplaat (Zuid-Holland). Duidelijk te zien is de afwisseling in hoogte van de gewassen en stroken waar al gewassen zijn geoogst. Dat werkt positief op groei en weerbaarheid van gewassen. Foto: Peter Roek

Voor strokenteelt geldt: hoe smaller de stroken, hoe hoger de opbrengst. In de praktijk zijn smalle stroken lastig wat bewerkelijkheid betreft. De doorontwikkeling van mini-robots kan dit probleem gaan oplossen. Voorlopig is het nog niet zover. Het project CropMix is opgezet om praktische knelpunten uit de weg te ruimen.

Teelt in stroken of rijen met verschillende gewassen leidt tot minder ziekten en plagen en een aantrekkelijker landschap. “Daarvoor is voldoende wetenschappelijk bewijs”, zegt Dirk van Apeldoorn, onderzoeker bij Crop Systems Analyses en Open Teelten van WUR Strokenteelt. “Wereldwijd is strokenteelt al een oude techniek uit China. Mondiaal gezien geeft strokenteelt gemiddeld 23% meer opbrengst dan telen in monocultuur op grotere arealen. Maar dat geldt alleen voor heel smalle stroken, zoals in veel landen met kleinschalige landbouw gebruikelijk is.”

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers