Doorgaan naar artikel

Strategische dialoog EU: lobby voor echt concrete zaken

Na zeven maanden intensieve discussies is in september een akkoord bereikt over de richting van de toekomst van de Europese agri-foodsector. Dat brengt voor de sector belangrijke zaken een stap dichterbij. Die wil een eenduidige meting van duurzaamheid, eerlijke handel en een meer plantaardige consumptie.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen stelde professor Peter Strohschneider aan om de strategische dialoog te leiden. Bij deze dialoog waren 28 vertegenwoordigers van verschillende belanghebbenden betrokken, variërend van het bedrijfsleven tot maatschappelijke organisaties. Deze besprekingen vormen het belangrijke startpunt voor het nieuwe Europese beleid, dat niet alleen boeren ondersteunt, maar de gehele voedselproductieketen omvat. GroentenFruit Huis leverde input via de drie Europese koepelorganisaties waarbij het is aangesloten. Een van de koepels, boerenorganisatie Copa Cogeca, zat met twee zetels aan tafel in de discussies.

Versterking waardeketen

In plaats van een focus op de primaire sector, ligt de nadruk op versterking van de totale waardeketen. Deze bredere focus betekent dat alle schakels in de voedselproductieketen aandacht krijgen, van producent tot retailer. Hierbij ligt het accent op transparantie maar ook voor  het aanpakken van oneerlijke handelspraktijken. Voor de leden van GroentenFruit Huis en de sector is dit een positieve ontwikkeling, aangezien het bijdraagt aan een eerlijke, concurrerende markt.

Duurzaamheidsbeoordeling en PEFCR

Duurzaamheid staat hoog op de agenda, met name de behoefte aan eenduidige duurzaamheidsbeoordelingen binnen de agrarische foodsector. GroentenFruit Huis ziet hierin de kans om de inspanningen op het gebied van de Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) voor de groenten- en fruitsector naar voren te schuiven. Samen met Freshfel en Europese zusterorganisaties werkt GroentenFruit Huis actief aan de ontwikkeling van deze PEFCR. Die moet leiden tot uniforme Europese regels voor duurzaamheid in de sector, meer transparantie en minder certificaten en administratieve druk.

Toekomstige uitdagingen: Klimaat en wetgeving

Naast het versterken van de keten en verduurzaming, richt het akkoord zich ook op toekomstige uitdagingen die de voedselproductie zullen beïnvloeden. Een belangrijk onderwerp is de impact van veranderende klimaatomstandigheden op de landbouw. Ook wetgeving rondom nieuwe veredelingstechnieken, zoals gene-editing, krijgt aandacht. De agri-foodsector zal zich moeten aanpassen aan zowel de gevolgen van klimaatverandering als nieuwe technologische ontwikkelingen om de productie en het aanbod op peil te houden. Uitdaging is en blijft open grenzen in Europa om jaarrond de burgers te voorzien van groenten en fruit. Hierop zal GroentenFruit Huis blijven wijzen in de lobby

Gezonde voeding en betaalbaarheid

Een ander belangrijk punt dat tijdens de strategische dialoog naar voren kwam, is de verschuiving naar een gezonder dieet voor Europese consumenten. Er wordt gesproken over een balans tussen vleesconsumptie en plantaardige voeding, wat aansluit bij de groeiende trend van meer plantaardig eten. De betaalbaarheid van gezond voedsel speelt hierbij een cruciale rol. Verwacht wordt dat de Europese Commissie voorstellen zal doen voor financiële en fiscale prikkels om consumenten te helpen overstappen op gezondere voedingskeuzes.

De komende maanden zal duidelijk worden hoe de Europese Commissie de handschoen verder oppakt voor nieuw beleid in de komende vijf jaar. Vanuit het kantoor in Brussel zal GroentenFruit Huis de ontwikkelingen nauwlettend volgen en de belangen van de afzetketen Groenten en Fruit blijven behartigen.

Auteurs: Wim Rodenburg en Erik van Lith, GroentenFruit Huis

Share this

Afbeelding
GroentenFruit Huis

Belangenorganisatie van de groenten- en fruitsector in Nederland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin