De Europese Commissie houdt – ondanks druk uit onder meer Nederland – vast aan de lagere opkoopvergoeding voor fruit van vrije telers.
Verschillen zijn er ook tussen fruittelers bij bijvoorbeeld The Greenery en Fruitmasters, blijkt uit voorlopige gegevens over de regeling waarover verschillende fruitorganisaties hun leden geïnformeerd hebben.
Met name de achterstelling van vrije leden is een teleurstelling voor telersorganisaties NFO en LTO. Zij zetten afgelopen week een stevige lobby in bij het ministerie van EZ, de Tweede Kamer en de Europese Commissie. Toch geeft de Europese Commissie ‘vrije fruittelers’ een lagere interventievergoeding dan coöperatieleden. De commissie wil ook in crisistijd op deze manier vrije telers een signaal geven zich aan te sluiten bij een afzetvereniging. Dat is immers het doel van GMO.
Vergoedingen
Daarnaast zijn er ook onder de ‘georganiseerde fruittelers’ verschillen. Telers kunnen kiezen voor groen oogsten (het niet oogsten van product) of interventie. Telers van The Greenery of andere Nederlandse producentenorganisaties kunnen naar verwachting een interventieprijs voorzien van 13,22 euro per honderd kilo appels en 15,90 euro voor honderd kilo peren (exclusief kosten) . Fruitmasters communiceert aan haar leden interventiebedragen van 9,92 euro voor honderd kilo appels en 11,92 euro per honderd kilo peren. Dat zijn echter netto bedragen. Fruitmasters valt onder het Belgische regime door lidmaatschap van de associatie van producentenorganisaties European Fruit Co-operation.
Voor groen oogsten (verhakselen op de percelen) bestaan ook verschillen. De NFO stelt dat een georganiseerde appelteler naar verwachting een vergoeding kan ontvangen van tussen de 5.100 euro tot 5.400 euro voor een hectare appel en 5.800 tot 6.400 voor peren en de helft voor vrije telers. Fruitmasters laat telers weten dat de interventiebedragen liggen tussen de 3.600 en 4.000 euro voor een hectare appels en 4.830 euro voor een hectare peren (netto).